Zašto ne treba da spavate sa uključenim ventilatorom

Ljetne temperature nije lako izdržati ni danju, a nekima vrućina posebno smeta noću. Ako vam je teško zaspati zbog visokih temperatura, možda ste došli u iskušenje ostaviti ventilator uključen tokom noći, ali to zaista nije dobra ideja. 

Iako svježe strujanje zraka dok pokušavate zaspati zvuči vrlo ugodno, spavanje s uključenim ventilatorom ima i svoje loše strane. Dok ventilator potiče strujanje zraka u prostoriji, istovremeno podiže prašinu koja bi mogla završiti u vašim sinusima, što može izazvati alergije ili napad astme.

Ventilator može izazvati i iritaciju sinusa koji će zbog isušivanja proizvoditi više sekreta, što može dovesti do blokade sinusa, otežanog disanja i glavobolje.

Takođe pojačano strujanje zraka uzrokuje i pojačano sušenje kože, a ako spavate otvorenih očiju ili usta, problemi s isušivanjem mogu biti još gori.

Hladni zrak iz ventilatora može uzrokovati i ukočenost mišića, kao i grčeve. Ovo će posebno pogađati ljude koji ventilator drže blizu glave ili vrata, piše Sleep Advisor.

(index.com)