Koliko se često treba prati posteljina

Vremenom, a posebno tokom toplijeg razdoblja, na posteljini nastane mnoštvo bakterija, pa čak i grinje ako se ne pere redovno.

Stručnjak Ryan Thaker iz Mattress Next Day kaže da bi posteljinu trebali prati nakon sedmice do najviše dvije, kako bi se spriječilo nakupljanje mrtvih stanica i bakterija.

 

Plahte nisu njen jedini dio koji treba prati redovito već se otprilike jednom mjesečno trebaju oprati i popluni, kao i štitnici za madrace, a ponekad i nadmadraci.

“Neki ljudi pitaju je li u redu mijenjati posteljinu jednom mjesečno. Ako ne spavate na madracu svaki dan, možda možete rastegnuti na svake dvije ili tri sedmice, no to bi trebalo biti maksimalno vrijeme između dva pranja”, objasnio je stručnjak.

On ističe kako i godišnja doba utječu na to koliko se često posteljina treba prati. Naime tokom ljeta se znojimo puno više nego u zimskim mjesecima pa kaže da bi, ako su vam plahte ujutro vlažne od znoja, bilo dobro da ih odmah operete i osušite za sljedeću noć.

Osim toga, kako kaže, to vam može pomoći i da se bolje naspavate.

“Neka medicinska stanja zahtijevaju da krevet bude čist koliko god može, bez bakterija ili prašine koje bi izazivale alergije. Ako patite od bolesti kože poput ekcema, psorijaze ili respiratornog stanja kao što je astma, prašina i bakterije ih mogu pogoršati”, dodao je.

Također, ističe i da, kada stavljate posteljinu u mašinu, pripazite na temperaturu. Kada perete posteljinu, trebali biste je staviti na 60 stepeni i na dugo pranje, kako biste uklonili znoj, prašinu i slično. Možete prati i na nižoj temperaturi, ali, ističe, tada možda i nećete učinkovito ubiti sve bakterije i ukloniti svu prljavštinu.