Terakota u građevinarstvu protiv klimatskih promjena

Shodno tome da arhitekte terakotu koriste hiljadama godina unazad ispostavilo se da se ovaj drevni građevinski materijal u stvari bori protiv klimatskih promjena.

Ove godine su se u Bufalu u okviruArchitectural Ceramic Assemblies Workshop (ACAW) okupili keramičari, inženjeri i arhitekte kako bi istražili terakotu i stvorili nove ekološki prihvatljiva dizajnerska rešenja.

Terakota je izdržljiva, ona diše i daje prirodni sistem za prenos vode i toplote, zatim traje stotinama godina, a može se oblikovati tako da pretvara zgrade u umetnička djela, kako su rekli sa Univerziteta u Bufalu (UB). Učesnici ACAW-a su se udružili kako bi radili na prototipovima fasade od terakote sa naglaskom na bioklimatski dizajn.

prototip od terakote

Prototip od terakote

Koorganizator ove radionice i predsjedavajući na Katedri za arhitekturu na UB Omar Khan izjavio je u saopštenju:

„Na zgrade odlazi dvije trećine od ukupne potrošnje energije i stvaraoci su efekta staklene bašte i to u ogromnom procentu globalno gledano (više od polovine). Međutim, materijali i metode montaže koji se koriste za izradu fasada ostali su u suštini isti još od pedesetih godina prošlog vijeka. Shodno tome se arhitektura mora prilagoditi i moraju se ublažiti uticaji na okruženje. Bioklimatski dizajn „poziva“ da se promijeni paradigma od raspoloživosti do dugovječnosti.”

prototip od terakote2

Prototip od terakote

 

Četiri istraživačke ekipe razvile su prototipove tokom četvorodnevne radionice. Tim UB/Alfred je projekovao šindru od terakote tehnikama digitalnog oblikovanja koji podržavaju pasivno hlađenje. Tim AECOM je napravio protočni izmjenjivač toplote od terakote koji može da kanališe toplotu kroz zgradu bez upotrebe energije ili koristeći malo energije.

UB je rekao da se od timova očekuje da unaprijede rezultate do mjere da budu ugrađeni u konkretne projekte i zgrade i da patentiraju proizvode.

(inhabitat, građevinrastvo.rs)