“EKONOMIK” USPJEŠNO ODGOVARA IZAZOVIMA Rankić: Ispunjavamo rok, garantujemo kvalitet

– Obzirom da smo godinama radili na sticanju povjerenja kod naših domaćih i inostranih kupaca, aktuelna geopolitička dešavanja, kao i strah od velike ekonomske krize za sada nisu imala uticaj na plasman naših proizvoda. Rokove ispunjavamo na vrijeme, ali i garantujemo kvalitet, rekao je Bojan Rankić, direktor „Ekonomik group“ u intervjuu za Banjaluka.net.

Na brojne izazove sa kojima se kompanije iz oblasti građevinarstva susreću usljed značajnijih geopolitičkih dešavanja i ekonomskih kriza iz njih proisteklih, kompanija iz Srebrenice odgovara uspješno, te planira proširenje proizvodnje, ali i povećanje broja zaposlenih, istakao je Rankić.

 

Problemi sa uvozom, inflacija, rast troškova rada u značajnoj mjeri uticao je na sektor građevinarstva. Sa kojim izazovima poslovanja se susreće kompanija „Ekonomik“?

RANKIĆ: Od samog osnivanja firme iz godine u godinu uspijevali smo da širimo proizvodnju standardnih kontejnera, te da ih za kratko vreme prodamo. Zahvaljujući kvalitetu, brzini i ispoštovanim rokovima proizvodnje i montaže za kratko vrijeme uspjeli smo i da privučemo nove kupce. Taj razvojni period u značajnoj mjeri pomogao nam je da se brže i jednostavnije prilagodimo novim uslovima poslovanja, aktuelnim dešavanjima i izazovima iz njih proistekli. Kao i druge kompanije iz oblasti građevinarstva i kompanija “Ekonomik” pogođena je aktuelnim globalnim dešavanjima, pa se tako susrećemo sa  problemom uvoza sirovina i materijala za rad, porastom troškova rada, odnosno poskupljenjem proizvodnje.

U kojoj mjeri su se takve poteškoće sa kojim se susreće cijeli sektor odrazile na poslovanje kompanije „Ekonomik“?

RANKIĆ: Obzirom da smo za cilj postavili kvalitet i kratke rokove isporuke naših proizvoda, uz određenu reorganizaciju i prilagođavanje uspeli smo da odgovorimo zahtjevima tržišta. Na osnovu poteškoća koje su sada prisutne na tržištu u pogledu nabavke materijala povećali smo međufaznu kontrolu proizvoda kako ne bi pravili greške, jer u ovom momentu one su ekonomski neisplative i neoprostive. Možda smo ranije to mogli da tolerišemo, ali u ovom momentu za to nema prostora.

 

“Ekonomik” je izvozno orijentisana kompanija. Jesu li aktuelna geopolitička dešavanja i strah od velike ekonomske krize uticala na potražnju za vašim proizvodima na evropskom tržištu? U koje zemlje najviše izvozite?

RANKIĆ: Naš uspješan pohod na inostrano i domaće tržište modularnih kontejnere počeo je osnivanjem firme u Srbiji, a nastavljen i unaprijeđen pokretanjem proizvodnje i u Srebrenici. Tada vrlo uspješno počinjemo sa proizvodnjom modularnih kontejnere za strane kupce po posebnim zahtjevima, kao što su izrada vikend kućica, kancelarija, sanitarnih čvorova, magacinskih kontejnera u različitim oblicima i veličinama, kao i kontejnera za posebne namjene, gde su smješteni radnici iz različitih uslužnih i proizvodnih firmi, kao što su rudarstvo, elektro industrije, putna infrastruktura i slično.

S obzirom da smo godinama radili na sticanju povjerenja kod naših domaćih i inostranih kupaca, aktuelna geopolitička dešavanja, kao i strah od velike ekonomske krize za sada nisu imala uticaj na plasman naših proizvoda. Rokove ispunjavamo na vrijeme, ali i garantujemo kvalitet. Nemamo problema u potražnji, a u saradnji sa novom firmom ‘Eko Box’ iz Beograda zadržali smo stare kupce i proširili na nove. Pored Srbije, trenutno izvozimo u Švajcarsku, Austriju, Njemačku, Holandiju, ali i druge zemlje.

 

Krenuli ste iz Srbije, proizvodnju proširili na zavičaj, u Srebrenicu. Danas, stambene kontejnere kompanije “Ekonomik” imamo prilike vidjeti na brojnim značajnijim gradilištima, ali i odmaralištima širom regiona i Evrope. Planirate li proširenje poslovanja?

RANKIĆ: Tačno tako. Naši kontejneri, zahvaljujući postavljenim prioritetima u proizvodnji i poslovanju pronašli su put do brojnih lokacija, a razmišljamo i o proširenju naših proizvodnih kapaciteta i obima proizvodnje. Novi trendovi nameću nove izazove, a mi se trudimo da na njih kvalitetno odgovorimo, a za to su nam potrebni dodatni kapaciteti. S obzirom na trenutnu potražnju, optimistični smo u tom pogledu i u kompaniji “Ekonomik” tendencija rasta je konstantna.

S obzirom na trend odlaska radne snage sa ovih prostora, suočavate li se možda sa problemom pronalaska kvalifikovane radne snage? Koliko radnika kompanija “Ekonomik” trenutno zapošljava i o kojim profilima je riječ?

RANKIĆ: Kompanija trenutno zapošljava oko 100 radnika, ali tendencijom rasta broja zaposlenih je stalno prisutna. S obzirom da je trend odlaska radne snage prisutan i kod nas, ulažemo  u ljudske resurse edukacijom kadra, stručnim seminarima, kao i podrškom zaposlenima u dobijanju odgovarajućih licenci. Takođe, želimo da se zahvalimo Nacionalnoj službi za zapošljavanje koja nam je do sada više puta izašla u susret u obuci našeg kadra i želeli bi smo da se taj trend nastavi i u budućnosti. Spremni smo nastaviti i sa podrškom mladim kadrovima koji se obrazuju u stručnim školama i kojima je potrebno radno iskustvo prilikom daljeg zapošljavanja u smislu obavljanja profesionalne prakse i sticanja praktičnih znanja u našoj proizvodnji.

Kakvi su planovi kompanije “Ekonomik” za naredni period?

RANKIĆ: Želimo i u budućnosti ostati lider u oblasti kojom se bavimo, a to će nam omogućiti novi kapaciteti i energija, odnosno kvalifikovana radna snaga. Tako su planovi kompanije u budućnosti, pored proširenja proizvodnje, tržišta i prijem novih radnika. Trenutno je na raspolaganju 40 radnih mjesta, a u narednom periodu nadamo se da će taj broj rasti.

(banjaluka.net)