Upoznajte Japandi – savršen stil savremenih enterijera

Japandi ili Scandinese stil, predstavlja jedan od posljednjih trendova uređenja, anjegovo vrijeme tek dolazi.

Šta je u stvari Japandi? To je mješavina dva stila, modernog i rustičnog skandinavskog i tradicionalne elegancije japanskog dekora. Zapravo, ne iznenađuje što su baš ova dva pravca pomiješana zajedno, jer se oba baziraju na stvaranju funkcionalnih enterijera sa određenim akcentnim komadima, a ne ukupnim dekorom.

japandi uredjenje enteijera

Zajedno, ovi stilovi pružaju zadivljujući pristup minimalizmu, ali su istovremeno udobniji i komforniji od njega.

Kontrastne boje

Skandinavski stil je mješavina svijetlih, neutralnih nijansi, neutralnih boja drveta i pastelnih akcenata. Japanski pravac kreran je od svijetlo obojenog drveta okruženog dopadljivim crnim dodacima.

japandi

Tako da, ukoliko želite kreirati Japandi sobu, napravite mješavinu tamnih nijansi i svijetlog drveta, postarajte se da akcenti prate čitavu temu, ali ukoliko želite dodati nekoliko vibrantnih detalja u prirodnom maniru, upotrijebite nekoliko sobnih biljaka, na primjer.

Izaberite namještaj oba stila

Namještaj kreiran u oba, japanskom i skandinavskom stilu, sastoji se od čistih linija i funckionalnog dizajna, ali postoje određene razlike.

japandi enterijeri

Nordijski namještaj je obično u bijeloj boji, dok se japanski često finišira tamnim nijansama i daleko elegantnijim linijama.

Koristite mješavinu ovih komada, od kojih će neki biti jednog, a ostali drugog stila, ali nemojte se nikako dvoumiti kada na red dođe upotreba različitih nijansi drveta, kombinacija zakrivljenih i pravih linija što vam svakako može pomoći da kreirate veoma interesantan prostor.

Dodajte asesoare

Definitivno ne možemo vidjeti pretjerano mnogo asesoara u skandinavskom i japanskom prostoru, jer se njihovi stilovi zasnivaju na funkcionalnosti.

3

Kako biste unijeli Japandi stil u svoj enterijer, izaberite određene asesoare vrlo pažljivo i zadržite se na nekoliko njih. Oslonite se na prirodne elemente kao što su sobne biljke kako biste oživjeli svoj ambijent, a one su posebno lijep dodatak za oba stila. Drugi princip predstavlja dodavanje prirodnih materijala, kao što je kamen, na primjer.