Suptilna igra svjetla

Uređenje doma nikada nije bilo zanimljivije i zabavnije, posebno kada je riječ o detaljima. Većini ljudi nije dovoljno imati samo osnovne komade funkcionalnog namještaja, već i zanimljive i originalne dekoracije.

Svijećnjak je idealan ukras, jer osim dekorativne ima i praktičnu ulogu. Danas rijetki koriste svijećnjake iz praktičnih razloga u posebnim prilikama, iako ovi predmeti imaju dugu istoriju uređenja doma, i što je još važnije – suptilnom igrom svjetla stvaraju efekat ugodne, tople i prefinjene atmosfere.

Zaslugom njihove osnovne funkcije prisutni su u različitim enterijerima, kao što su odmarališta, restorani, hoteli… U zdravstvenim, wellness i drugim sličnim centrima se aromatične svijeće zajedno s prekrasnim svijećnjacima koriste za stvaranje ljepšeg i mirnijeg ambijenta.

Hauri-Candleholder-peca-1

Ukoliko želite dekorativni detalj koji će pridonijeti otmjenosti i eleganciji prostora te u isto vrijeme ostaviti i tradicionalan i moderan štih, svijećnjaci su pravi izbor. Iako se u trgovinama može pronaći solidan izbor različitih modela, boja i stilova svijećnjaka, među najtraženijima su i dalje predimenzionirani, starinski s više krakova. Najčešće su srebrne boje, nekad rađeni od pravog srebra, dok se danas u izradi koriste razni materijali poput inoxa. U posljednje vrijeme u svijetu su u trendu takvi vintage svijećnjaci u zlatnoj ili bijeloj boji.

Sa druge strane, ljubitelji savremenog i minimalističkog dizajna popularizovali su svijećnjake s potpisima skandinavskih dizajnera.

3040_1_grande

Često se koriste samo kao akcenat zajedno sa drugim dekorativnim predmetima i sitnicama, ali i kao dekoracija na stolovima, posebno u svečanijim prilikama. Neki od njih su čak postali i ikonički dizajnerski simboli. Odlikuju ih jednostavne linije, geometrijske forme koje mogu biti veoma dekorativne. Izrađuje se od drveta, mesinga i čelika, imitacijama mermera, u atraktivnim mat ili sjajnim završnicama.

Folk-Candleholders-Simon-Legald-Normann-Copenhagen-1

Jedan od najpoznatijih predstavnika skandinavskog dizajna, brend “Normann Copenhagen”, ima upravo takve svijećnjake. Jedna od njihovih poznatih kolekcija je “Heima”, što znači “dom” ili “svijet”. Ova nagrađena serija se sastoji od svijećnjaka od livenog gvožđa, tipičnog minimalističkog stila, od kojih je najpoznatiji četvorostuki svjećnjak.
Inspirisan nordijskom kulturom osvjetljenja, svijećama i pokretom nastalim pedesetih godina prošlog vijeka u primijenjenoj umjetnosti za stilizaciju livenog gvožđa, Skandinavci tumače klasičan svijećnjak na nov način. Rezultat je svijećnjak kojeg karakteriše prepoznatljiv dizajn, koji odaje počast industrijskoj izradi i njihovoj tradiciji.

kubus-candleholder-4-brass

Glatke površine modernim svijećnjacima daju karakter, dok igre sa geometrijskom formom čine predmet zanimljivim, posebno kada je više njih grupisano na jednom mjestu. Minimalistički svijećnjaci liče na skulpture i uklapaju se lijepo u savremene stilove uređenja.

Candleabraweb