Iznajmljujete stan? Ovo su zamke u koje ne želite upasti

Stan koji iznajmite ne postaje vaše vlasništvo ali postaje vaš dom, nekada na duže vrijeme. Neke nedostatke koje otkrijete poslije preseljenja možete prihvatiti, ali bolje je dobiti punu sliku prije nego što se odlučite da uzmete stan u zakup.

Pinstan savjetuje koje su to osnovne stvari na koje treba da obratiti pažnju prije nego što konačno donesete odluku o iznajmljivanju stana.

Provjerite ključne kriterijume

O ključnim kriterijuma za odabir stana treba dobro razmisliti. Često se dešava situacija kada ljudi, iznajme stan u euforiji, i tek posle zaključivanja dogovora ili preseljanja shvate da im ne odgovara lokacija stana, spratnost ili nešto treće.

Takođe, stanodavci nerijetko “uljepšavaju” karakteristike stanova, pa prije nego što iznajmite stan uvijek provjerite da li vam zaista treba “samo 10 minuta pješice do centra” i da li je istina “da se buka sa ulice uopšte ne čuje” i slične stvari.

Temperatura u stanu

Ako tražite stan tokom ljetnog perioda, može se desiti da kada nastupi zima u stanu bude previše hladno. Ako je na primjer u stanu pred osnovnog grijanja vlasnik stana unio, ili predhodni stanar ostavio dodatne grijalice, to treba da bude upozorenje za vas.

iznajmljivanje stana

Ako ne volite hladnije stanove onda vjerovatno stanovi na ivici zgrade ili oni u prizemlju (sa podrumom ispod) nisu dobar izbor.

Sa druge strane, stanovi na poslednjem spratu imaju često problema sa visokim temperaturama za vrijeme ljetnih mjeseci pa obavezno provjerite da li u stanu ima klima uređaj.

Miris u stanu

Prvo sa čime se susrećemo prilikom ulaska u stan je miris koji dolazi iz njega. Neprijatan miris će odbiti svakoga.

Ipak treba imati u vidu da ako u stan dugo niko nije živeo vazduh može biti ustajao, i takvi neprijatni miri se mogu otkloniti provjetravanjem prostorije.

Nepoželjni gosti

Prisustvo insekata se obično može otkriti u početnom ispitivanju. nemojte da vam bude neprijatno, slobodno provjerite prostor u kuhinji, oko sudopera, kupatilo i krevete.

inspekcija

Ukoliko primjetite zamke za insekte, možda su postavljene preventivno ali to pitajte direktno vlasnika.

Vlaga i buđ

Buđ se javlja zbog vlage i ako ste je pronašli u stanu, pripremite se na činjenicu da se ona ne može otkloniti samo čišćenjem stana.

Ako se vlaga nalazi oko prozora to vjerovatno znači da oni puštaju vodu i da ih je potrebno promjeniti. Vlaga se takođe može zadržavati u uglovima što govori o tome da ventilacija u stanu nije dobra.

I na kraju ono što je najvažnije, izgradite dobar odnos sa vlasnikom stana, jer za vrijeme korištenja stana može se svašta desiti. Najsigurnija opcija je da zaključite kvalitet ugovor za jasno definisanim pravima i obavezama.