Najveći mitovi o organskoj hrani

U  posljednje vrijeme je sve više pobornika zdrave ishrane i organske hrane. Iako je ova hrana zaista bolja za vaše zdravlje, mnogo je zabluda koje se tiču organske ishrane.

1. Organska hrana čuva životnu sredinu

Iako se u proizvodnji organske hrane ne koriste štetne materije, organska hrana nije tako bezopasna po životnu okolinu. S obzirom da su prinosi manji, gajenje organske hrane zahtijeva veću površinu zemljišta, čime može doći da sječe šuma. Takođe, manje produktivna poljoprivreda može značiti i manje hrane za stanovništvo u ugroženim područjima.

2. Organska hrana je hranljivija

Postoje brojne studije koje daju različite rezultate po pitanju hranljive vrijednosti organske hrane. Prema rezultatime jedne studije, u organskom paradajzu ima više vitamina C za razliku od običnog paradajza. Druga studija je pokazala da se u organskim jagodama i kukuruzu nalazi više antikancerogenih flavonoida. Ipak, sve zavisi kada je organskla hrana bila proizvedena. Na primjer, špinat za nedelju dana izgubi dosta hranljivih materija, pa iako je organski proizveden, neće biti toliko hranljiv.

3. Organska hrana je ukusnija

Nijedno istraživanje nije potvrdilo ovo stanovište. Jedino je studija koja je ispitivala koje jabuke ukusnije pokazala da su potrošačima ukusnije organske jabuke. I ovo mnogo zavisi od toga koliko je dugo proizvod bio na policama i koji put je prešao od proizvođača do vaše trpeze. Svakako je ukusnije sezonsko voće i povrće od onog koje prelazi nekoliko hiljada kilometara do prodavnice u vašem komšiluku.

4. Ne treba voditi računa o pranju organske hrane

I pored toga što se u proizvodnji ne koriste štetne hemikalije, na organskim proizvodima mogu da se nađu štetne materije, poput Ešerihije koli. Zbog toga je važno da budemo oprezni i pri konzumiranju organske hrane i da je prije prirpeme i jela obavezno operemo.

5. Organska hrana je zdravija

Iako je organsko povrće i voće svakako zdravije za vas, važan je i način pripreme. Prženi organski krompir neće pozitivno uticati na vaše zdravlje. Ako birate organsko, prilagodite i način konzumiranja zdravom načinu života.

Izvor – webmd.com