Stolovi oblikovani maštom

Dizajneri namještaja i umjetnici nam svakodnevno predstavljaju nove ideje i nove oblike namještaja. Korištenjem nesvakidašnjih oblika, asimetrije, boja, neočekivanih predmeta i multifunkcionalnosti, stalno se probijaju granice u korištenju materijala i načinu modelovanja svakodnevnih predmeta.

Tako oni često postaju predmet interesovanja, fokusna tačka u prostoru, pa čak i umjetničko djelo. Naravno, to nije uvijek rezultat, ponekad se neobični dizajn jednostavno pretvori u banalnu i suvišnu stvar.

Ako želite da opremite prostor tako da bude unikatan i žudite za idejom koja će vaš prostor učiniti drugačijim i zanimljivijim, možda ćete baš ovdje naći inspiraciju za neobičnim i atraktivnim oblikovanjem stola kao što su to mnogi dizajneri učinili dosad.

Pahuljice

Kao što je svaka pahulja drugačija, tako je i svaki sto brenda “Offecct” u obliku snježne pahuljice potpuno drugačiji. Prema riječima proizvođača, “Pahuljice” je prvi komad namještaja koji je u masovnoj proizvodnji, a istovremeno jedinstven. Površine su od coriana, a sijeku se pomoću posebnog kompjuterskog programa koji se nakon svakog sječenja mijenja.

snowflakes02

Omaž prirodi

Dylan Gold je dizajnirao sto od punog drveta čija je površina podijeljena na nekoliko dijelova. Želeći da napravi omaž prirodi, Gold je sačuvao originalne pukotine u drvetu i složio ih tako da stvaraju siluetu drveta.

coll_stink2

Love me

Domeau & Pérès su dizajnirali jedan od najzanimljivijih stolova interesantnog naziva “Love me” (Voli me). Sto stvara iluziju topljenja crvene plastike, odnosno slijevanja krvi niz rubove.

mutabledesigns25

Illusion

Rafa Garcia je kreirao sto pod nazivom “Illusion”, a napravljen je od tri mm akrila. Svi “Illusion” stolovi su napravljeni ručno, a stvaraju iluziju providnog stolnjaka na okruglom stolu.

Modern-Transparent-Side-Table-Furniture

Predimenzionirana ribaća četka

Prije nekoliko godina britanski dizajner Jason Tyler kreirao je set namještaja u obliku ribaće četke, a u sklopu seta našao se i kafe-stolić. Inspiriše na čišćenje, zar ne?

creative-tables-thumb6401

“Up” kafe-stolić

Osmislio ga je londonski dizajner Christopher Duffy. Ova razigrana kreacija daje utisak da staklenu površinu stola u vazduhu drže zlatni baloni. Samo su odabrani srećnici postali vlasnici ovog stola, jer je zbog komplikovanog proizvodnog procesa napravljeno samo 20 primjeraka.

1_The-UP-Coffee-Table_r

Beskrajni Nil

Kreativna inspiracija je nepredvidiva i beskrajna, baš kao “Endless Nile” (Beskrajni Nil), sto inspirisan ovom legendarnom rijekom. Ova forma dekonstruiše konvencionalni sto i koncept sjedenja i spaja ih na originalan i savremen način. Osmislio ga je poznati dizajner Karim Rashid.

karim-rashid-tasarımları1

Domino

Za one koji vole domine, za one koji vole igru, za one koji vole fiziku, tu je elegantni “Domino” sto. Iako izgleda kao da će se domine na kojima stoji srušiti svaki sekund, ovo je stabilni sto napravljen od kombinacije drveta i stakla.

domino-table-3