Steampunk stil: Otkačeni svijet naučne fantastike i fantazije

steampunk prostor

Minimalistički, rustikalni, klasični, moderni… većinu stilova uređenja već smo dobro upoznali i savladali, ali ovaj put vam predstavljamo nešto malo drugačije. Kako izgledaju enterijeri uređeni u Steampunk stilu, saznajte u nastavku.

Za one koji još nisu upućeni u jedan od sve brže rastućih stilova u književnosti, modi i dizajnu, Steampunk je stil koji spaja naučnu fantastiku, fantaziju, horor i anarhizam s industrijskom revolucijom.

steampunk stil

Ukoliko vam je teško vizuelizovati ovo što ste upravo pročitali, sjetite se filmova Wild Wild West ili filmova o Sherlocku Holmsu.

Subkultura pod uticajem fantazije

Steampunk je vrsta subkulture nastale pod uticajem fantazije i spekulativne fikcije koja je bila naročito izražajna u osamdesetim i početkom devedesetih. Ovaj izraz označava umjetničke radove i dizajn smješten u vrijeme kada je parni pogon naročito bio zastupljen.

steampunk sat

To je obično period 19. vijeka, a često i vrijeme viktorijanske Engleske, ali s izraženim elementima drugih naučnih fantazija, kao što su to fiktivni tehnološki pronalasci H. G. Wellsa i Julesa Verna, ili stvarnih tehnoloških dostignuća, kao što je pojava kompjutera u najranijoj fazi.

Drugi primjeri Steampunka predstavljaju stil alternativne istorije, odnosno put kojim nije nastavio tehnološki napredak, a mogao je. To je obično tehnologija vazdušnih balona, analognih kompjutera ili digitalno mehaničkih kompjutera. Ovakav dizajn se često predstavlja u idealizovanom svjetlu, bez preispitivanja funkcionalnosti takvih tehnologija.

Retro tehnologija

steampunk stil uredjenja

Steampunk se obično povezuje sa Cyberpunkom, jer u osnovi ima istu temu pobune, ali on je zapravo odijeljeni pokret. Ovaj pravac se reflektuje u modernim svakodnevnim stvarima koje su preoblikovane u pseudoviktorijanski mehanički Steampunk stil.

To su obično kompjuterske tastature, električne gitare, iPOD, motori, nakit, namještaj i dekori za uređenje prostora. Cilj je da se koriste odgovarajući materijali kao što je polirani mesing, željezo i drvo, dizajniranih u stilu viktorijanske ere.

steampunk2

Ova naučnofantastična subkultura nudi svjež, romantičarski pogled na tehnologiju čineći je retro tehnologijom. Iako smo navikli naučnu fantastiku povezivati s nečim iz budućnosti, to nije uvijek slučaj.

Priznati utemeljitelji Steampunka, Jules Verne i H. G. Wells, uzeli su tadašnju modernu tehnologiju i smjestili je u doba parne tehnologije. Avioni, podmornice, mašine za kucanje i druge stvari, u Steampunku su ponovo kreirane, ali sada kao mehanički aparati na parni pogon.

steampunk dizajn

Steampunk izgled ogleda se u modi viktorijanskog stila, kao što su korzeti, frakovi i šeširi, te zaštitne naočale, kompasi i dr. Kao i u literaturi, stempunkeri prihvataju opštu ideju da svakodnevni objekti mogu obavljati nekonvencionalne zadatke, npr. džepni sat može poslužiti kao vremenska mašina, a kompas vam može pomoći u navigaciji kroz svemir.

Antikviteti i zemljane boje

U enterijerima uređenim u ovom originalnom stilu česta je upotreba materijala poput bakra, bronze, kože, opeke i tamnog drveta. Kožni kauči i fotelje u dnevnom boravku odlično se dopunjuju s komadima namještaja u viktorijanskom stilu, te metalnim komodama i policama.

stempunk enterijer

Od dekoracija prevladavaju antikviteti; satovi, stare geografske karte, medicinski i naučni dijagrami. Plinske lampe, metalni kavezi i razni industrijski motivi poput zupčanika i lanaca pridonose stvaranju Steampunk ambijenta. Dobrodošle su i makete cepelina. Koloritska šema sastoji se od tamnijih boja: smeđe, sive, crne, suptilne crvene te srebrne i zlatne.

Ako Steampunk želite unijeti u svoj životni prostor, nemojte se bojati da kombinujete različite elemente. Grubo obrađena gornja ploča stola od masivnog drva s glomaznim metalnim nožicama odlično će se uklopiti u Steampunk trpezariju ili dnevnu sobu. Ako imate starinsku kameru ili fotoaparat koji ne koristite, ponosno ga izložite na komodi ili klub-stoliću.

sta je steampunk

Iako je u posljednjih nekoliko godina počeo da privlači pažnju, Steampunk je još marginalizovan i slabo istražen. Ali da ima sve veći broj poklonika pokazuje i činjenica da se detalji Steampunka sve više primjećuju u enterijerima koje bismo mogli nazvati klasičnim ili modernim.

Zato, ako vam se dopada ova ideja, ljubitelj ste naučne fantastike, Julesa Vernea i ekipe, počnite da tražite svoje retro-futurističke ukrase.

steampunk enterijer

Jednom nogom u stvarnosti, drugom u svijetu fantazije, jedno je sigurno – Steampunk u enterijeru nikako neće proći nezapaženo.