Šta Feng Shui misli o državanju TV-a u spavaćoj sobi?

Feng šui stručnjaci savjetuju da ne postavljate TV u spavaću sobu. Postoji nekoliko razloga zašto je televizor nepovoljan za ovaj dio doma. Naime, tv ekran ima isti (rekli bismo: poguban) efekat kao i ogledalo u spavaćoj sobi. Ukoliko ste do sada pratili naše objave, sigurno znate da su ogledala moćno oruđe za lječenje doma, ali isto tako i generatori prejake jang energije koja zna biti pogubna za spavaću sobu.

 

 

U feng šuiju, spavaća soba je namerno dizajnirana da ima više jin nego jang energije kako bi stvorila osećaj smirenosti i opuštanja. Drugim rječima, jin energija je pasivna i dobra energija za promociju sna. A ukoliko se sada pitate – kakve veze ima televizor sa svim ovim, odgovor glasi: televizor u spavaćoj sobi proizvodi ogromnu količinu jang energije!

Kako je dobar san od vitalnog značaja za naše zdravlje, feng šui ne preporučuje držanje televizora ili bilo koje druge elektronske opreme u spavaćoj sobi. Mnogo prije nego što su televizori izmišljeni, feng šui pravila za spavaće sobe savjetovala su da se ne koriste ogledala. Jang energija je uvijek bila glavna tema, ali su postojali i drugi razlozi zašto su ogledala eliminisana u spavaćim sobama.
Jedan od najčešćih razloga za isključivanje ogledala u spavaćoj sobi uključuje astralnu projekciju. Kada duša izađe iz tijela tokom sna, često se vjerovalo da odraz u ogledalu može uplašiti dušu i rizikovati fizičku povredu tijela. Drugi razlog koji se često navodi da se u spavaćoj sobi ne koriste ogledala je nevjerstvo. Naime, odraz para koji spava u krevetu posmatra se kao poziv za treću stranu (koju predstavlja ogledalo) da se pridruži paru. Ovo se obično posmatra kao otvoreni poziv za nevjerstvo.

U feng šuiju, televizori se često koriste kao metalni elementi zbog svojih elektronskih komponenti. Metal privlači element vode koji se ne preporučuje za upotrebu u spavaćoj sobi. Voda se smatra jang energijom u spavaćoj sobi i jedan je od elemenata koji se izbjegavaju u feng šui dizajnu ovog dijela doma.

 

Prva stvar koju će feng šui praktičar preporučiti svima koji imaju televizor u spavaćoj sobi je da ga odmah uklone. Ako patite od nesanice ili nemirnog sna, vaš televizor bi mogao biti krivac. Međutim, danas mnogi ljudi biraju da imaju televizor u svojoj spavaćoj sobi, pa ukoliko i vi spadate u ovu grupu, postoji nekoliko lijekova koje možete pokušati da isprobate kako biste smanjili njegov negativan efekat.

Najlakši način da blokirate negativan efekat ogledala TV-a je da pokrijete ekran nekom tkaninom prije spavanja. Možete takođe postaviti TV u ormar i jednostavno zatvoriti vrata ormara prije nego što krenete na počinak. Ovo je ujedno i najbolje rješenje za vašu spavaću sobu.

MOJ ENTERIJER