Prilikom farbanja uskršnjih jaja, da li je bolje koristiti bijela jaja umjesto smeđih?

Ukrašavanje jaja je popularna uskršnja tradicija.

Za mnoge porodice, ukrašavanje jaja je omiljena uskršnja tradicija , bilo da je jednostavno pomoću duginih i pastelnih boja prilagođenih djeci ili postaju kreativni s tačkicama, ručno crtanim dizajnom ili tehnikama bojenja svile. I dok bijela jaja mogu biti najčešći izbor, odabir smeđih jaja daje savršene rezultate.

 

 

 

Upotreba bijelih jaja će dati svjetlije, živopisnije boje, dok smeđa jaja imaju tendenciju da proizvode dublje nijanse.

 

Šta čini ljusku jajeta smeđom ili bijelom?

Smeđa i bijela jaja imaju isti nutritivni sadržaj  a boja je umjesto toga rezultat rase kokoši koja nese jaja: bijela jaja potiču od rasa uključujući Leghorn i White Rock, dok smeđa jaja nose pasmine uključujući Rhode Island Red i Plymouth Rock.

Kako bijela jaja reaguju na boju?

Uskršnje pastele koje označavaju proljeće – lavanda, blijedo zelena, rumeno ružičasta, plava, nježno žuta – savršen su izbor za bijela jaja.  Bijelo je prazna ploča, u odnosu na već obojeno smeđe jaje.Upotreba bijelih jaja daje vam veću kontrolu nad konačnom bojom,  preporučuje se potapanje jaja na 15 do 30 sekundi kako bi se postigle pastelne nijanse. Početak sa smeđim jajetom u suštini znači početak sa prethodno obojenim jajetom, jer je smeđa već boja. Baš kao i u umjetnostpoželjnije je započeti svoje slikanje bijelim platnom.

 

Kako smeđa jaja reaguju na boju?

I tradicionalne tablete za bojenje i alternativne prirodne boje radit će na smeđim jajima , ljuske će poprimiti boju,  ali možete očekivati ​​dublje, zasićenije tonove dragulja kada počnete s tamnijim platnom. Naravno, nema pogrešne boje za uskršnje jaje: tamnosmeđe nijanse koje vam daju boje žalfije, bobica, rđe, boje tijesta i rubina izgledaju jednako svečano na vašem prazničnom ručku. Nismo vidjeli nijednu tehniku ​​da se smeđa jaja slažu sa istom živošću bijelih jaja. Ali i dalje možete postići prekrasne boje koristeći smeđa jaja – što duže jaje ostane u boji, to će boja biti dublja.

 

Da li je proces bojenja isti?

Bilo da se odlučite za smeđa ili bijela jaja, najbolje rezultate ćete postići ako tvrdo kuhana jaja farbate na sobnoj temperaturi. Hladna jaja će početi da se kondenzuju kako se ohlade, što bi izazvalo krvarenje boje. Takođe je važno osigurati da imate jaja dobrog kvaliteta s glatkim površinama bez ogrebotina. I dok farbate imajte na umu krajnji cilj!