Savjeti za čistu i organizovanu spavaću sobu

Spavaća soba bi u svakom domu trebalo da bude zona relaksacije i odmora. Ipak, da biste imali taj osjećaj svaki put kada uđete u nju, trebalo bi da je držite urednom, čistom i dobro organizovanom.

Eliminacija vizuelnog haosa je ključna za stvaranje ambijenta koji odiše mirom i odmorom. Zato, slijedite neke osnovne savjete kako bi vam spavaća soba bila mirna luka.

S obzirom na to da je spavaća soba kod većine ljudi nedostupnaza posjetioce, ona često postaje glavno mjesto za skladištenje stvari. Sitnice i predmete koje želimo skloniti sa vidnog mjesta, odnosno iz zone dnevne sobe, tada se obično nađu u spavaćoj sobi koja nije dostupna tuđim pogledima.

Imajte na umu da, što je spavaća soba zatrpanija, bićete frustriraniji boravkom u njoj. Za neželjene i nepotrebne stvari nađite neko drugo mjesto, po mogućnosti van svog doma.

Ukoliko je moguće, gledanje TV-a i vježbanje takođe pokušajte raditi u nekoj drugoj prostoriji. Ovo će rezultirati dobrim i kvalitetnim odmorom u kojem ćete uživati.

Ako je prostorija koju koristite kao spavaću sobu višenamjenska, potrudite se da prema svrsi odvojite različite zone. Recimo, ako u spavaćoj sobi imate radni sto, neka pribor za rad ili računar ne budu pored ili na krevetu. Iako ovo zahtijeva više truda, posebno u malim prostorima, ostvarivo je. Na primjer, ako su vam dnevna i spavaća zona u istoj sobi, krevet na kojem spavate odvojite pregradom ili paravanom, policom za knjige…

photo31 (Copy)

Uvijek vodite računa šta se nalazi na površini pojedinih komada namještaja. Trudite se da ne ostavljate odjeću na krevetu, ladičaru, noćnom stoliću… Zato maksimalno iskoristite prostor predviđen za tu funkciju.

Neka površine ormarića budu rezervisane za tek nekoliko dekorativnih predmeta i to pažljivo izabranih. Sitnice poput kozmetike i nakita koje svakodnevno koristite pri spremanju pokušajte držati u kupatilu. A, ako te sitnice baš morate držati u spavaćoj sobi, neka budu u lijepoj i ukrasnoj posudi, što će odavati utisak sređenosti i organizovanosti.

Koristite noćne stoliće. Oni su praktični i uokviruju krevet u potpunu cjelinu. Ipak, nemojte ih pretrpati stvarima koje ne koristite ni uveče ni ujutro. Recimo, na ormariću držite samo knjige koje trenutno čitate, ili maramice ako su vam potrebne tokom noći, sat koji vas budi ujutro… Realno, ukrasima i suvenirima koji samo sakupljaju prašinu tu nema mjesta.

Modern-bedroom-interior-with-white-furniture

Ako ispod kreveta imate prostor za skladištenje stvari, nemojte ga pretrpavati i redovno ga čistite.

Posteljinu takođe birajte pametno, iako na slici izgleda sjajno imati po desetak mekanih jastučića, oni zapravo služe samo kao ukras. Kada krenete spavati koristićete samo po jedan, dva. Zato, ne opterećujte sobu nepotrebnim stvarima.

Pospremite krevet – svako jutro. Ovim ne samo da ćete dan započeti produktivno, nego je ovo osnovna stvar u urednoj spavaćoj sobi. Kada vam je krevet pospremljen, više ćete se potruditi da sklonite višak odjeće i nepotrebnih stvari. Držite se ove navike i imaće sobu koja će vam pružati osjećaj ugodnog i toplog doma.

W11

house8

029

4aaqdlppbjjqhsp1 (1)