Kako da vam dom lijepo miriše

Miris je jedan od najsnažnijih podsvjesnih faktora koji utiču na odluke, raspoloženje i samim tim na ponašanje.

To najbolje znaju trgovci, tako je studija brenda i čula, najveća studija koja uključuje pet ljudskih čula, pokazala da preferencija brenda kod klijenta može da se poveća do 56% ukoliko je čulo mirisa uključeno na pravi način – to jest u pravom kontekstu i korišćenjem pravog mirisa.

Tako će vam, na primjer, agent za nekretnine savjetovati, ukoliko prodajate kuću ili stan, da prije dolaska potencijalnih kupaca napravite mirisne kolače ili osvježite dom nekom drugom vrstom mirisa, jer, znamo svi, kuća koja lijepo miriše je dom.

Ali čak i kuća koja se održava i redovno čisti može imati neprijatan miris. Kako da vam dom bude osvježavajući, ugodan i da drugima ostane u lijepom sjećanju, pročitajte dalje u tekstu.

Uvijek je bolje spriječiti

Prvi korak je suzbiti neugodne mirise tamo gdje su skoro uvijek prisutni. Postavite zrna kafe ili sodu bikarbonu na dno kante za smeće kako bi upili mirise otpadaka. Isti trik možete upotrijebiti i za frižider, postavite posudicu u koju sipate zrna kafe kako bi upila neugodne mirise pojedinih namirnica ili ustajale hrane. Dovoljno je da posudicu sa zrnima kafe mijenjate jednom u mjesec dana.

osvjezivac-zraka

Sudoper je jedan od najvećih izvora neugodnih mirisa u kući. Pomislite samo šta sve prođe kroz njega, ostaci hrane, pića, masnoće… Nemojte čekati da se odvodi začepe da reagujete. Jednom sedmično “detoksikujte” sudoper. U odvod naspite jednu šoljicu sode bikarbone, a potom šoljicu bijelog sirćeta. Ostavite pet minuta, a onda saspite ključalu vodu. Za dodatnu svježinu, nasijecite kriške limuna, stavite ih na odvod i onda sipajte vodu preko njih.

Instant miris

Ako su gosti na putu, a niste obavili generalno sređivanje kuće, možete napraviti instant miris koji će se proširiti prostorom i napraviti ugodnu dobrodošlicu. Proključajte vodu i u nju stavite štapić cimeta (idealno za zimu), koru limuna ili narandže, ili nekoliko kapi esencije vanilije.

osvjezivac-za-dom

Tkanine na namještaju bi takođe trebalo redovno čistiti, a između čišćenja na njih možete nanositi sprej za tkanine. Napravite ga tako što pomiješate dva i po decilitra destilovane vode i 90 ml votke, promiješate i dodate 30 kapi omiljenog eteričnog ulja. Ovaj sprej možete lagano prskati i po zavjesama, peškirima, posteljini…

Tepisi i prostirke takođe zadržavaju neugodne mirise, čak i nakon pranja. Za instant osvježenje pomiješajte sodu bikarbonu i cimet i pospite po tepihu. Ostavite da odstoji sat vremena, zatim temeljno usisajte. Naravno, ovu kombinaciju ćete izbjegavati na bijelim tepisima.

miris-doma

Neugodnu dobrodošlicu mogu izazvati mirisi obuće u ulaznom prostoru. Ako imate mogućnosti, obuću iznesite vani i redovno je čistite. Međutim, čak i kada je očišćena obuća može neugodno mirisati, što možete riješiti jednim neobičnim trikom. Naime, ubacite obuću u plastične vrećice i zamrznite je preko noći kako biste ubili bakterije koje uzrokuju neugodne mirise. Ako vam je ovo isuviše radikalno, napravite sprej od destilovane vode i omiljenog eteričnog ulja i prskajte po obući.

Unaprijedite uobičajene metode

Cvijeće i svijeće su uobičajeni mirisi za kojima ćemo svi posegnuti kada želimo da nam prostor lijepo miriše. Za dugotrajnije mirisne biljke, umjesto svježeg cvijeća koje će trajati tek nekoliko dana, na prozor stavite mirisno začinsko bilje, poput ruzmarina.

Svijeće, posebno one skuplje i kvalitetnije, uvijek prebrzo izgore. Ako želite da vam prostor, a i odjeća lijepo mirišu, stavite omiljene mirisne svijeće (nezapaljene) u ladice i ormare.

mirisna-svijeca

I za kraj, najjednostavniji i najbazičniji savjet – prostor provjetravajte koliko god je moguće. Otvorite prozore koliko je moguće da se vazduh što više izmijeni, posebno ako koristite dosta kozmetike ili sredstava za čišćenje. Dodatni savjet, ako vam prostor ima neugodan miris čiji izvor ne možete detektovati, otvorite prozore i postavite posudu bijelog sirćeta u centar prostorije i ostavite nekoliko sati kako bi sirće upilo mirise.