Samo krevet je dovoljan

Spavaća soba bi trebalo da bude prostrana, ali ne prevelika, sa svim potrebnim elementima, ali ne pretrpana, ugodnih boja i zanimljivih dekora, ali ne intenzivnih.

Zapravo, takva bi trebalo da bude idealna spavaća soba koju uređujete kada imate dovoljno prostora u domu. A kada živite u malom prostoru, onda radite s onim čime raspolažate.

Mnogi koji žive u malim stanovima i garsonjerama dnevnu sobu koriste istovremeno i kao spavaću. Ali ako postoji mogućnost, uvijek je dobro napraviti kutak koji služi samo za spavanje. Na primjerima koje smo našli ormari, ostave, pregrađivani prostori su pretvarani u spavaće sobe. Zapravo, pitanje je da li ih uopšte možemo nazivati spavaćim sobama, s obzirom na to da se u njima nalaze samo kreveti, eventualno uz neku ugradnu policu.

Ovo nisu idealna, već kompromisna rješenja za one koji nisu klaustrofobični i kojima je najbitniji udoban krevet i ušukano gnijezdo gdje se mogu opustiti i dobro naspavati.

Soba od ormara

Ako imate ostavu ili walk-in ormar, kao što ga imaju mnogi stanovi u starim zgradama, onda ćete lako kreirati svoj kutak za spavanje. Ali u novim zgradama zbog visokih cijena kvadrata spavaće sobe su vrlo često toliko male i uske da u njih stane tek krevet.

4

Najbitnije je da nađete odgovarajući dušek, a ostale elemente poput okvira za krevet najbolje je raditi po mjeri. Na zidove možete postaviti police za knjige, lampu ili ostale sitnice koje želite nadohvat ruke. Ako imate mogućnost da na zid postavite dva-tri elementa za odlaganje odjeće, iskoristite je.

Pregrađivanje prostora

Ako po cvaku cijenu želite odvojen prostor za spavanje u svom malom stanu, poslužite se praktičnim pregradama od rigipsa. Pregrađujte toliko prostora koliko vam je dovoljno da stane krevet. U ovom slučaju uvijek je bolje pregraditi prostor u kojem će biti jedan prozor.

3

Sa druge strane, ako vam je svaki centimetar dragocjen, nemojte ih rasipate na ovakve pregrade, nego se poslužite bogatom zavjesom ili paravanom koji će improvizovanu spavaću sobu sakriti od radoznalih pogleda gostiju, a i vama pružiti dovoljno intimnosti.

Uređenje

Ako su male i improvizovane spavaće sobe, ne mora značiti da ne treba da budu lijepo uređene. Naprotiv, imate razlog više da vam kutak za spavanje bude što udobniji i ugodniji. S obzirom na to da se radi o malom prostoru i trošak će biti manji pa sebi u ovom dijelu doma priuštite neku kvalitetnu boju za zid ili tapetu sa zanimljivim uzorkom.
Za što ljepši ugođaj možete postaviti mali luster i koliko god je moguće jastuka.
Zbog malog prostora pametno je birati krevet s ladicama u koje možete odlagati odjeću i posteljinu.

2