Skriveni prostor za odlaganje

Ako živite u malom prostoru, vjerovatno ste se naslušali savjeta za bolju organizaciju i uredan prostor: bacite sve što vam nije potrebno, riješite se stare odjeće, posteljinu, peškire i posuđe kupujte samo onoliko komada koliko koristite, ne sakupljajte ukrase i suvenire… Ali, svi dobro znamo, puno je lakše reći nego uraditi.

I baš zato, za sve “sakupljače”, one koji se ne žele odreći svojih stvari i one koji se ne pronalaze u riječi minimalizam, pronašli smo nekoliko trikova pomoću kojih ćete “iscijediti” dodatni prostor za odlaganje, ali koji neće napadno djelovati na životni prostor. Istina, neke od ovih rješenja ćete morati možda sami izrađivati ili naručivati po mjeri, ali definitivno su vrijedni truda.

Prostor iznad kuhinjskih ormarića

U dosta kuhinja se nalazi taj prazan prostor iznad kuhinjskih ormarića i plafona i uglavnom sakuplja prašinu. Umjesto ukrasa, nađite odgovarajuće plastične, pletene ili kartonske kutije, najbolje s poklopcem, u koje možete odlagati piće, praznu ambalažu, stvari koje ne koristite često i slično.

 

storage-above-cabinets-645x820

Ispod polica

Ako imate potrebu da rasteretite površinu police, razmislite o dogradnji iste, ali ispod jer je to obično prazan prostor. Možete kupiti ili napraviti policu sa držačima za posuđe ili čivilukom ispod, ili još bolje sa zatvorenim ladicama.

wooden boxes under a shelf

Iznad vrata

Ovaj prostor je jedan od najboljih idejnih rješenja za odlaganje stvari, ali ipak najmanje korišten. Većina stanova ima dovoljno visine za montiranje police na koju se mogu odlagati stvari poput knjiga, ukrasa ili drugih stvari koje se ne koriste često.

 

like-the-bookshelf-above-door-home-decorating-kitchen

Na vratima

Ako ste dovoljno srećni da nađete kutije za odlaganje koje se mogu kačiti na vrata, iskoristite ih, iako je sigurno da ne povećavaju atraktivnost prostora. Ali, čak i oni obični providni organizatori za cipele mogu poslužiti povećanju organizacije u prostoru, a kao što znamo urednost je najveće postignuće u malim prostorima.

Unutrašnju stranu vrata od ormara i ormarića takođe ne zaboravite. Na njih možete kačiti sitni pribor za kuvanje ili u ormarima modne aksesoare.

 

61R9RvcGYgL

Iznad namještaja

U malim stanovima se vrlo često može slobodno kretati, a da se ne zapne za neki komad namještaja. Zato, koliko god je moguće, iskoristite prostor na zidovima, iznad pojedinih komada namještaja poput radnog/trpezarijskog stola.

Otvorene police su bolje rješenje od zatvorenih, zbog vizuelnog otvorenijeg prostora, ali i na ovim policama stvari odlažite smišljeno i organizovano. To će vam olakšati potrebno redovno čišćenje prašine koja se neminovno nakuplja na policama.

 

5391eff53f10e$!x900

Lijepe kutije su vrijedne pažnje

Lijepe, elegantne i kvalitetne kartonske kutije su nešto što ne bi trebalo da bacate ili preskačete. Posložene jedna na drugu, ispod stola, stolice ili u nekom uglu na suptilan i decentan način će čuvati vaša mala blaga.

DSC_0712