“Bezbolan” dječji odlazak stomatologu

PIŠE dr Aleksandar Stajčić

Dječja stomatologija vodi brigu o zdravlju usta i zuba djece od rođenja pa do njihove 18. godine. U tom periodu se odigravaju najvažnije faze razvoja djeteta, samim tim taj period obilježava i mnogobrojne promjene u predjelu usta i lica.

Najveća i najvažnija razlika između dječje stomatologije i ostalih stomatoloških grana jeste u objektu rada: dijete nije umanjeni čovjek, već je to ljudsko biće u razvoju.

Dijete ispod tri godine ne vrijedi uvjeravati i objašnjavati mu korisnost našeg rada, već u njemu treba izazvati takvo raspoloženje da ono samo poželi naš rad. To se najbolje postiže korištenjem pozitivnog uzora, a u toj dobi to su roditelji.

Pozitivni psihološki uticaj

Ovo je ključ uspjeha u radu sa djecom. On se postiže načinom pristupa stomatologa i stomatološke sestre djetetu, uređenjem ambulante, ali i prema psihološkom tipu djeteta.

Ambulanta u kojoj se primaju djeca treba da sadrži puno detalja koji će djeci odvlačiti pažnju od osnovnog sredstva za rad – stomatološke stolice. Gotovo sva djeca dolaze prvi put u stomatološku ambulantu s većom ili manjom količinom straha. Dijete ulazi u ambulantu oklijevajući, gleda ordinaciju i osoblje s nepovjerenjem, stišće se uz roditelja, ćuti i nerado odgovara na postavljena pitanja.

Stomatolog bi povjerenje djeteta trebalo da osvoji u toj mjeri da roditelji mogu slobodno biti van stomatološke ambulante. Kada su roditelji van ordinacije, dijete je u potpunosti posvećeno stomatologu.

U izgradnji povjerenja stomatolog koristi dva pristupa, u prvom djetetu polako objašnjava sve što ga zanima i dijete se kroz igru upoznaje sa stomatološkim instrumentima. U razgovoru s roditeljima stomatolog saznaje detalje o djetetu, koje igračke voli, ima li brata ili sestru (što kasnije koristi u komunikaciji sa djetetom). U tom je pristupu stomatolog izuzetno prijateljski nastrojen ka djetetu.

Ukoliko se dijete previše unese u igru, nemirno je ili lupa nogama, tada je na stomatologu da drugim autoritativnim pristupom (malo dubljim i oštrijim glasom) da djetetu do znanja da mora biti mirno. Uspostavljanje kvalitetnog odnosa sa djetetom traži vremena i strpljenja.

 

11936087_l

Prvi odlasci stomatologu

Ne čekajte predugo na prvi pregled dječjih zuba, prvi odlasci stomatologu ne moraju uključivati detaljne preglede ili bilo kakve intervencije na zubima u prvim posjetama.

Prvu posjetu djeteta stomatologu treba obaviti prije pojave bolnih stanja. Na taj način se izbjegava mogućnost stvaranja straha kod djeteta od stomatologa, čime se omogućava mnogo bolja saradnja djeteta, a samim tim i bolja prevencija bolesti usta i zuba.

Roditelji bi svakako kod kuće kroz igru trebalo da pripreme djecu za odlazak stomatologu. Mliječni zubi se mogu i trebaju popravljati. Najbolja prevencija je redovni mjesečni odlazak stomatologu. Mliječni zubi skoro da su jednako važni kao i stalni zubi. Oni omogućavaju djeci normalno žvakanje hrane, a svi znamo koliko je važno da se dijete zdravo hrani, posebno u fazi rasta i razvoja.

S druge strane, ti mliječni zubi čuvaju zametke i adekvatan prostor za stalne zube, zato ih nikako nije poželjno prerano izgubiti. Prvi pregled i upoznavanje roditelja i djeteta sa stomatologom i stomatološkom ordinacijom savjetujemo već sa dvije i po godine.

Stomatolog koji radi sa djecom, pored dobrog stručnog znanja, mora dobro poznavati i psihofizičke karakteristike djeteta. Tako, na primjer, stomatolog ne može očekivati od male djece da će ona razumjeti i prihvatiti neku intervenciju pa samim tim i ne može očekivati njihovu saradnju.

Pravilna prevencija kod djece, kao kompletno saniranje mliječnih stalnih zuba, dovodi do unapređivanja oralnog zdravlja kod djece, kao i prevenciju ortodontskih anomalija.

Stoga nam prepustite svoje dijete bez straha i s punim povjerenjem, a mi ćemo u prijateljskom odnosu s vašim djetetom ubrzo ga opravdati.