Superhrana: Pšenična trava je odlična za čišćenje organizma

Pšenica je jedna od najstarijih žitarica poznatih čovječanstvu, a njeni različiti oblici evoluirali su pod uticajem ljudske selekcije tokom više od 10.000 godina uzgoja.

 
Iako je njeno zrno bogat izvor ugljikohidrata i dijetalnih vlakana, danas sve više ljudi ima intoleranciju na gluten, koji se takođe nalazi u njemu. Pšenična trava, koja raste iz zrna, je hranjivija od zrna i ne sadrži gluten.

 

Tokom rasta u pšeničnoj travi nastaje bogatstvo nutrijenata. Udio vitamina i minerala raste značajno, proizvodi se i hlorofil, dok istovremeno dolazi do razgrađivanja glutena.
 
Ann Wigmore, jedna od vodećih osoba u edukaciji o zdravom načinu prehrane, bila je prva osoba koja je naglasila nutritivnu vrijednost i važnost pšenične trave dok je ispitivala njen efekat na zdravlje svojih pacijenata.

 
superjuice2

Prah pšečne trave

 

Pšenična trava u prahu je izvrstan prirodni izvor vlakana, proteina, vitamina i minerala. Doprinosi urednoj probavi, uklanjanju toksina iz tijela i poboljšanju krvnih zrnaca.

 

Pšenična trava je odlična za alkalizaciju organizma i izgradnju krvi. Normalizuje rad štitne žlijezde, stimuliše metabolizam, poboljšava probavu i podstiče mršavljenje. Sadrži puno enzima i ima detoksikacijski efekat.

 

Pšenična trava u prahu sadrži čak 19 vrsta aminokiselina, koje uključuju i svih devet esencijalnih aminokiselina koje naše tijelo ne može samo sintetizovati.

 

Osim toga, primijećen je pozitivan efekat pšenične trave na rak, te se zbog toga unos pšenične trave preporučuje kao dio terapije protiv raka.

 

Takođe ima ulogu u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, normalnom funkcionisanju nervnog sistema i regeneraciji redukovanog oblika vitamina E. Vitamin C, takođe, doprinosi normalnoj proizvodnji kolagena, normalnoj funkciji krvnog sistema, kostiju, hrskavice, desni, zuba i kože.

 

Dodatno, vitamin C povećava apsorpciju željeza, što je veoma zgodno s obzirom na to da pšenična trava u prahu sadrži i željezo. Željezo doprinosi normalnoj funkciji imuniteta, procesu podjele ćelija, normalnom kognitivnom razvoju, normalnom prenosu kiseonika u organizmu, normalnoj proizvodnji crvenih krvnih ćelija i hemoglobina, te doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti.

 
wheatgrass

Način upotrebe

 

Konzumiranje pšenične trave je najbolje početi postupno i u malim količinama, posebno ako se sumnja da je tijelo opterećeno s mnogo toksina kojih biste se željeli osloboditi. Uvijek treba započeti jednom kašičicom dnevno i povećati dozu prema vlastitim osjećajima i potrebama. Optimalna konzumacija je do tri čajne kašičice (20 g) dnevno.

 

Pšenična trava za neke ima neugodan ukus, ali on se može dobro prekriti sokovima i šejkovima. Možete je konzumirati i da dodate čajnu kašičicu pšenične trave u prahu u čašu vode, soka ili smoothie. Takođe, možete je dodati u hladnu supu kako biste je nutritivno obogatili.