Pronašli smo najljepše uređen butik u Banjaluci

Nedavno je u Banjaluci otvoren butik “N-Shield”, za kojeg slobodno možemo reći da je trenutno najljepše uređen butik u gradu.

Na njegovom enterijeru radilo se promišljeno i precizno, a cilj arhitektice Jelene Barać bio je da osmisli prostor koji stvara ugođaj intimne atmosfere u kojoj je doza privatnosti i luksuza na zavidnom nivou, kako bi kupac imao poseban ugođaj.

“Moderni minimalizam u elementima namještaja od medijapana visokog sjaja, u kombinaciji sa notom baroknog šarma, upotpunjen je sa nekoliko ekscentričnih detalja: u zlato obojenim pocinčanim cijevima za kačenje, bogatim lusterima i visokim ogledalima. Industrijski stil koji na zidovima betona donosi teksturu i vizuelni kontrast savremenom enterijeru odaje utisak nedovršenosti, a neodoljivi dizajnerski komadi sofa i tepiha, daju dodatnu dozu elegancije, kao glavnog atributa lokala. Zadatak je bio rasteretiti  prostor kako bi se akcenat stavio na proizvod, a funkcionalnost opravdala kvadraturu” objasnila nam je je Jelena.

U ovom skladnom enterijeru prepoznajemo aktuelne trendove, poput statement tapete, boje zlata, baršuna na namještaju… ali Jelena objašnjava da joj inkorporiranje trendova nije bila ideja vodilja, već težnja da se stvori jedna vanvremenska priča, za koju je u prostoru prepoznat potencijal i zajednički sadržaoci sa ponuđenim proizvodom: glamur i raskoš baroka.

S obzirom da se radi o butiku luksuznih proizvoda od kože i krzna, zanimalo nas je koliki je izazov kreirati prostor koji ima svoju priču, a da ne zasjeni artikle zbog kojih je prvenstveno i kreiran.

“Nije teško jer je zamišljeni koncept da prostor zajedno sa artiklima kreira posebnu priču. Arhitektura ne treba da istražuje prostor samo kao mjesto događaja, nego i sama mora postati akcija jer je arhitektura program. ‘Nema arhitekture bez akcije, arhitekture bez događaja, arhitekture bez programa’, tvrdi Bernard Tschumi – arhitekta teoretičar, čije stavove često citiram. Arhitektura se jednako odnosi koliko na ono što se u prostoru događa, toliko i na sam fizički prostor” kaže Jelena.