U Banjaluci obilježen Međunarodni dan energetske efikasnosti

Podjelom informativnih letaka o energetskoj efikisanosti, u Banjaluci je obilježen 5.mart, Međunarodni dan energetske efikasnosti.

Obilježavanje Međunarodnog dana energetske efikasnosti organizovano je u okviru Projekta energetske efikasnosti koji realizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, a finansira se iz sredstava Svjetske banke.

Na banjalučkom Trgu Krajine postavljen je promotivni štand na kojem su građani imali priliku da se informišu o aktuelnom projektu i energetskoj efikasnosti uopšte. Podijeljeni su informativni leci i brošure sa savjetima za uštedu energije u kući, ali i specifičnim temama iz oblasti energetske efikasnosti kao što su energetsko sertifikovanje i ESCO kompanije.

Kampanja podizanja svijesti javnosti o energetskoj efikasnosti sastavni je dio projekta Energetske efikasnosti u okviru kojeg će biti obnovljeno više od 30 javnih zgrada u Republici Srpkoj kako bi se povećala njihova energetska efikasnost.

Međunarodni dan energetske efikasnosti povod je da se oovoj temi više govori u javnosti, a o mjerama energetske efikasnosti i načinima uštede energije treba voditi računa svakodnevno.

Pored navedenog, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana energetske efikasnosti, osnovnoj školi Borislav Stanković u Banjaluci biće donirane štedne led sijalice kojima će biti zamijenjene obične sijalice koje troše znatno više energije, s ciljem da se promoviše značaju štede energije i mjere koje doprinose energetskoj efikasnosti.

Svjetski dan energetske efikasnosti obilježava se svake godine 5.marta, od 1998. godine, kada je u Austriji održan prvi sastanak svjetskih eksperata koji su razgovarali o energetskoj krizi i njenim mogućim rješenjima.

Energetska efikasnost podrazumijeva smanjenje gubitka energije bez narušavanja komfora i standarda života.