Samoodrživa kuća na Visu nagrađena kao najbolja na svijetu

Skrivena i u okoliš otoka Visa uklopljena energetski efikasna kuća zagrebačkog PROARH studija najbolji je ovogodišnji arhitektonski projekt na svijetu u kategoriji “House – Future Projects”. Issa Grotto Hill House arhitekta Davora Matekovića je među 27 pobjednika World Architecture Festivala, najvećeg i najprestižnijeg festivala arhitekture, koji se ove godine održao u Singapuru.

Svjetski festival arhitekture, koji se ove godine održao osmi put, godišnje je slavlje inovativnosti i kreativnosti u arhitekturi i za arhitekte cijelog svijeta najvažniji godišnji događaj.

Takmiče se za prestižne nagrade u različitim tematskim kategorijama, od porodičnih kuća, stambenih i poslovnih zgrada do sportskih objekata i onih namijenjenih kulturi, zdravstvu ili obrazovanju, za već izgrađene građevine i još neizvedene projekte.

 

Issa Grotto Hill House, koju je arhitekt Davor Mateković iz zagrebačkog studija PROARH projektovao za privatnog klijenta, u Singapuru je proglašena za najbolju kuću na svijetu koja tek treba biti izgrađena.

 

Matekovićeva ideja bila je uklopiti kuću u mediteranski okoliš i brežuljke otoka Visa. Na parceli od oko 7000 kvadrata zamislio je kuću površine dvjestotinjak kvadrata sa svih strana omeđenu suhozidom, zidom od kamena bez dodatnih vezivnih materijala, koji tradicijski označava granicu terasastih poljoprivrednih površina u priobalju i na otocima.

Vodio se nepostojanjem infrastrukture i strminom terena na tom području, a dizajn kuće proizašao je iz primarnih životnih potreba – spavanja, jedenja, druženja i rada. Osim vizuelno, kuća se i funkcionalno uklopila u okoliš kao potpuno energetski autonomna, a na sunčanom otoku i parceli okrenutoj na jug solarni paneli korišteni su kao logičan izbor izvora toplinske i električne energije.

Za pitku vodu, navodnjavanje, bazen i solarnu tekućinu koristit će se kišnica, a s idejom integracije kuće u okoliš i očuvanja postojeće vegetacije uz kuću je i maslinik koji će uz ostale blagodati poslužiti i za pasivno hlađenje. Ideja je da gusti hlad stvara hladniji zrak koji se podtlakom penje do kuće te ju rashlađuje.

Izvor – lokal.hr