9 trikova za kuhanje u malim kuhinjama

Male kuhinje jednostavno žude za funkcionalnim prostorom. Zadatak je to koji nije lako ispuniti, ali postoji nekoliko trikova uz pomoć kojih ćete vašu kuhinju pretvoriti u čarobnu oazu u kojoj ćete moći komforno kuhati.

Dobro iskorišten prostor u kojem imamo praktična rješenja za odlaganje stvari svaku će kuhinju, pa i onu najmanju pretvoriti u mjesto gdje se može komforno kuhati i boraviti. Male kuhinje susrećemo sve češće, a snalaženje u tom prostoru izazov je za njihove vlasnike. Stoga, donosimo vam 9 malih trikova koji će učiniti čuda za vašu kuhinju.

1. Mini šporet

Svaka kuhinja mora imati sudoper, šporet i radnu ploču. Ali, što ako jedno od toga nemate jer je vaš prostor premali? Bez brige, za malu kuhinju odlično rješenje je mali šporet.

2. Iskoristite vertikalan prostor

U nedostatku kuhinjskih ormarića ispunite zid plutajućim policama na kojima možete držati kuhinjske začine, ali i brojno posuđe poput čaša, tanjira i zdjela. I ne samo to, na takvim policama možete držati i ostale namirnice koje mogu stajati na sobnoj temperaturi.

3. Daska za rezanje preko sudopera

Radne ploče su precijenjene. U nedostatku iste, stvorite je sami. Kupite dasku za rezanje koja je dovoljno velika da prekrije sudoper i tako proširite svoj prostor.

sudoper

4. Preskočite kupovinu kuhinjskog bloka za noževe

Ne kupujte kuhinjski blok za noževe jer je velika šansa da ga zapravo nećete imati gdje ni odložiti. Uz to, trebaju vam samo dva kuhinjska noža, jedan manji i veći te dobre kuhinjske škare koje su odlične za rezanje piletine, ali i za lisnato povrće.

5. Iskoristite vanjske i unutrašnje strane kuhinjskih ormarića

Na vanjskim i unutarnjim stranama vaših kuhinjskih ormarića ”instalirajte” ručkice i kukice na koje ćete objesiti vaš pribor za kuhanje.

6. Kutni ugao

Iskoristite svaki kut u vašoj kuhinji. U donji element kuhinjskog kutnog ugla ugradite rotirajući element u koji može stati dosta posuđa poput lonaca i tavica.

“Manji sto i stolice koje se mogu uvući ispod stola odličan su način kako možete dobiti na prostoru“.

7. Manji sto i stolice

Mali prostor zahtjeva i manji namještaj. Sto i stolice koji su neizostavni dio svake kuhinje ili dnevnog boravka, ali važno je da odaberete namještaj manjih dimenzija te da stolice možete uvući pod stol kada se ne koristi kako bi dobili na prostoru.

sto i stolice

8. Čistite dok kuhate

Sudoper je koristan prostor za razliku od onog punoga. Ne dopustite da vas prljavo posuđe zatrpa. Kada nešto iskoristite, odmah operite i spremite na mjesto.

9. Nabavite multifunkcionalni blender

Cjedilo za agrume ili pak mikser samo zauzimaju prostor u kuhinji kojeg nemate. Radije nabavite multifunkcionalni blender. S takvim uređajem možete sjeckati, miksati ili mutiti direktno u posudu. Izuzetno praktična stvar ako želite napraviti šlag, isjeckati luk ili napraviti jutarnji smoothie. A najvažnije od svega, ne zauzima puno prostora.

 

zadovoljna.hr