Dva projekta iz BiH kandidati za najznačajniju evropsku nagradu u arhitekturi

kandidati iz bih za nagradu mies van der rohe

Sredinom decembra svake neparne godine objavljuju se nominovani projekti za prestižnu nagradu na području arhitekture European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award.

Ovogodišnja lista kandidata za Miesa ima 383 projekta iz 38 zemalja Evrope. Među nominovanim arhitektonskim dostignućima Bosna i Hercegovina ima dva projekta.

Radi se o projektima poslovne zgrada Kakanj Cement – Studio nonstop i Hotel M Gallery – ahA+knAp & SAAHA koji se nalaze u konkurenciji za prestižnu nagradu.

Žiri čine: Dorte Mandrup (predsjedavajuća), George Arbid, Angelika Fitz, Stefan Ghenciulescu, Kamiel Klaasse, Maria Langarita i Frank McDonald.

Predsjednica ovogodišnjeg žirija koji će odlučivati o nagradama i finalistima je poznata danska arhitektica Dorte Mandrup, a ostali članovi su libanonski arhitekta i kritičar George Arbid, austrijska teoretičarka i kritičarka arhitekture Angelika Fitz, rumunski arhitekta, publicista i istraživač Ștefan Ghenciulescu, arhitekta iz holandskog NL Architects Kamiel Klaasse, španska arhitektica María Langarita iz dvojca Langarita &Navarro te irski novinar Frank McDonald.

Žiri će u januaru objaviti listu sa 40 projekata koji su prošli u uži izbor, a kojih 5 finalista je odabrano biće objavljeno početkom februara. Imena pobjednika će biti objavljena početkom aprila.

Poslovna zgrada Kakanj Cement (Studio Nonstop)

poslovna zgrada kakanj

Hotel M Gallery ( Studiji AHA+KNAP; SAAHA)