Prirodno rashlađivanje: Kišnica kao klima uređaja

kisnica kao klima uredjaj

Beč kao jedan od najmodernijih gradova u Evropi redovno ima pregršt zanimljivih i inovativnih projekata u oblasti gradnje, dizajna i tehnologije.

Ovaj grad posebnu pažnju pridaje zaštiti životne okoline, čime je stekao reputaciju najboljeg grada za život. Redovno se nagrađuju projekti čiji je cilj unaprijeđenje životne sredine poput ovog oko jedne zgrade u naselju Donaustadt.

Naime, oko zgrade su postavljeni žlijebovi iz kojih se nakupljena kišnicu slijeva u korito oko zgrade. Ideja je da se voda oko zgrade zadrži što je moguće duže jer time nastaje mikroklima koja djeluje poput prirodnog klima-uređaja.

kisnica bec

Ta mikroklima je zbog isparavanja vode ugodna, vlažna i pomalo svježa i ona pridonosi, kako kaže Oliver Volgruber, tehnički menadžer projekta, boljem kvalitetu života čitave stambene zajednice.

I na krovu se kišnica iskorišćava. Voda se zadržava na pločama sa šljunkom i biljkama ispod kojih se nalaze rezervoari nalik na kutije za jaja i koji kišnicu postupno propuštaju. Nakupljena voda protiče kroz žlijebove i odlazi do korita.

kisnica kao klima uredjaj projekat bec

Što je čitav proces sporiji, to je i osvježenje obilnije. Na kraju, ostatak vode otiče u zemlju, piše Eurocom.

Stanari poručuju kako su oni prvi koji su na ovaj način koristili kišnicu pa je realizacija duže trajala, ali su zato troškovi postavljanja žlijebova i korita bili neznatni.