Krompir gaje ispred zgrade

Stanovnici Beča mogu da se bave baštovanstvom, čak i ako žive u soliteru i nemaju svoju baštu.

Bečlije, koje žele, mogu oko stabala na javnim površinama da zasade i gaje voće i povrće, a potrebno je samo da o namjeri obavijeste opštinu u kojoj stanuju. Jer, mjesta su u gradskim baštama ograničena.
Još jedna mogućnost za bavljenje baštovanstvom u Beču su takozvane bašte u komšiluku u kojima se sadi voće, povrće i začinsko bilje. Recimo, prije pet godina u opštini Majdling u Beču uređena je jedna ovakva gradska bašta. Nakon rušenja jedne zgrade, park u toj opštini je proširen, pa je izmeću ostalog uređeno 20 leja koje su date na korišćenje okolnim stanovnicima koji su bili zainteresovani. Da je među Bečlijama zainteresovanost za gradske bašte velika, svjedoči i podatak da se nakon prijavljivanja čeka i do tri godine na leju.
Korisnici bašta su različitih profila, pa se među njima mogu naći studenti, penzioneri i predškolske ustanove. Jednom mjesečno se organizuju okupljanja u baštama gdje mogu da razmijene iskustva i znanja. U vrijeme godišnjih odmora postavi se tabla “Molim vas zalivati” koja se zabode u leju i baštovan-amater može da bude siguran da će se neko pobrinuti za njegove biljke.
Većina baštovana se sama organizuje u vidu udruženja i ima sopstvena pravila. O korisnicima leja se vodi evidencija i čim neko preda svoju, vrlo brzo se nađe zamjena. Čak je moguće osnovati i sopstvenu baštu. Za to je potrebno naći parcelu, dogovoriti se sa vlasnikom i definisati pravni okvir.
Ko sam ne želi da se bavi baštovanstvom, a rado bi ubirao plodove, na raspolaganju mu stoje gradski voćnjaci. Agencija za obnovu grada je u saradnji sa gradskim Sekretarijatom za šumarstvo i poljoprivredu zasadila 80 različitih voćki na 2.000 kvadratnih metara. Ponuda obuhvata najtraženije voće kao što su jabuke i kruške, ali i divlje i rijetke sorte, poput mongolske trešnje. Ova bašta je dostupna svakom ko živi u komšiluku i želi sam da bere svoje voće.
Zelene fasade, komunalni vrtovi i urbano baštovanstvo su među alternativnim konceptima kojima gradska vlast Beča želi da poveća zelene površine.
VOĆE I POVRĆE
U Šenbrunu, pored jednog od najlepših austrijskih dvoraca, nalazi se bašta na kojoj se uzgajaju cvijeće, voće i povrće. Na površini od 4.000 kvadratnih metara, gdje je carica Sisi nekada uživala u šetnji, sada djeca mogu da nauče osnove baštovanstva, a isto važi i za turiste.
novosti.rs