Bečki limuni: Živopisne zgrade u novom naselju glavnog grada Austrije

becki limuni

Arhitekte biroa PLAY studio + YES autori su novog stambenog bloka u bečkom 23. becirku. Kako navode projektanti, posao u početku nije bio veoma inspirativan jer je bilo potrebno osmisliti naselje za plac čije karakteristike diktira kompleksna i nepovoljna infrastruktura.

Zadatak koji je stavljen pred arhitekte zvao se „Dealing with Infrastructures“ (Izboriti se sa infrastrukturom, slobodan prevod sa eng.).

naselje becki limuni

Zapravo, imali su zadatak da se izbore sa trougaonim placem smještenim na kraju grada kojeg okružuju velike saobraćajnice, a pritom ga ne siječe samo nadzemna željeznica već i srednjenaponski energetski vod.

Pošto nisu imali ograničenja u vidu već postojeće karakteristične arhitekture, projektanti su osmislili zanimljive stambene strukture koje su okrečili u živopisne boje. Zahvaljujući jarkom koloritu, naselje su već prozvali Bečkim limunima.

novo naselje u becu

Pošto nema nikakvih zgrada sa druge strane pruge stanovi na višim spratovima imaju sjajan pogled na centar grada.

Takođe, projektovan je veliki park, zasađeno drveće, a na krovovima zgrada napravljene su bašte u kojima stanari mogu gajiti voće i povrće za svoje potrebe.

naselje bec

 

Foto: David Frutos