Kako odabrati savršenu boju fuge za bijele pločice

Koju boju fuge treba da izaberete za bijele pločice i da li je to baš toliko važna stavka kada je opremanje enterijera u pitanju?

O da, prava fuga ne samo da značajno doprinosi vašoj odabranoj šemi pločica, već je i odgovorna za stvaranje kohezivne privlačne jedinice unutar kupatila. Zapravo, biranje novih pločica za vaše  kupatilo ili bilo koji drugi prostor može biti prilično uzbudljivo, ali ne treba zaboraviti ni na ostale, propratne detalje kao što je biranje adekvatne mase za fugovanje keramičkih pločica.
Lako je zaokupiti se gledanjem uzoraka pločica i raznih boja, materijala i uzoraka koji će imati veliki uticaj u vašem domu. Ali ono što se često zanemaruje ili umanjuje jeste izbor boje za fugovanje. A to ne bi trebalo da bude tako, jer kao što smo rekli na samom početku, upravo boja vaše fuge može pločice načiniti blistavijim ili totalno pokvariti njihov izgled.

Boja fuge može da stvori različite kontrastne efekte ili da se vizuelno stopi sa okolinom. Da bismo vam pomogli da odaberete pravu boju za fugovanje za vašu šemu pločica, evo nekoliko omiljenih izgleda koje biste možda željeli da razmotrite, zajedno sa nekim opštim savjetima za skoro svaki scenario postavljanja pločica na koji možete naići.

 

Bijele pločice u kombinaciji sa bijelom ili skoro bijelom fugom

 

Ovo Toilet

Kada se bijela ili veoma svijetla pločica upari sa odgovarajućom bijelom ili skoro bijelom fugom, linije između pločica vizuelno nestaju i cijela površina se spaja. Rezultat je izgled koji ne privlači pažnju. Iz tog razloga, ovo uparivanje je savršeno kada ne želite da vaša pločica bude karakteristika, posebno u modernim prostorima koji već imaju dramatičan akcenat negdje drugdje. Ova kombinacija je takođe odlična za malo kupatilo koje želite da izgleda što je moguće veće. Održavajući zidove laganim i besprjekorno čistim izbegavajte vizuelne prekide koji bi mogli da umanje vašu percepciju prostora, tako da soba izgleda velika i prozračna (čak i kada to nije).

Bijele pločice u kombinaciji sa sivom fugom

 

KYDE

Kada počnete da dodajete malo kontrasta između bijelih pločica i fuge, oblik pločice se otkriva mnogo jasnije, a sama fuga formira uzorak čak i iz negativnog prostora. Ako budete odabrali tamnije ili svetlije varijante fuge da biste dodali manje ili više kontrasta, pločice će (sasvim logično) više iskočiti i doći do izražaja. Meka siva koja je samo nekoliko nijansi tamnija od pločice je popularan izbor jer krajnje nenametljivo ističe uzorak pločice. Ovo posebno važi za pločice u kojima je oblik, a ne boja ili štampa, glavna karakteristika, kao što je takozvani uzorak riblje kosti. Pažljivo odabrana šara je naglašena fugom, tako da dodatni napori prilikom ugradnje padaju u drugi plan. Čak i u jednostavnom uzorku od cigle, meka siva fuga uparena sa bijelim pločicama čini solidan izbor za tradicionalne ili prelazne prostore.

Bijele pločice u kombinaciji sa crnom fugom

 

Hung Le

Kada krenete sa nešto tamnijim varijantama, sama masa i obrasci koje ona stvara počinju da postaju vizuelni fokus na odabranoj pločici.  Dijagonalne “stepenice” formirane između pločica zaista iskaču i daju puno energije i života prostoru. Naravno, ova šema pločica visokog kontrasta prikladna je za prostore u kojima crno-bijela diktira izgled. Takođe se odlično uklapa u industrijske kuhinje koje smjele nijanse mjenjaju za metalne elemente i grube teksture. Ovakva masa za fugovanje u kombinaciji sa štedljivom upotrebom akcentnih boja sprječava da prostor bude preopterećen.