Prefinjena kolekcija rasvjete Dolce & Gabbana

Velika premijera nove kolekcije nameštaja i kućnog dekora Dolce & Gabbana održana je nedavno u Veneciji u zgradi Scuola Grande della Misericordia . Predstavljeni su zadivljujuće instalacije rasvjeta koje su za tu priliku stvorili Barovier & Toso, italijanska kompanija specijalizovana za venecijansko staklo i kristal.

 

 

 

Domenico Dolce i Stefano Gabbana željeli su da iskoriste četiri omiljena motiva: uzorke leoparda i zebre, mediteransko plavu boju i sicilijanska kolica. Barovier & Toso oživio je ove vizije, dodajući živopisne, blistave boje finalnim kreacijama su toliko kolosalne i sofisticirane da su zadivjele sve posjetioce, a rezultat su intenzivnog i marljivog rada stručnih majstora stakla.

 

Za uzorak leoparda, Barovier & Toso je napravio pet spektakularnih lustera sa 56 sijalica. Svaki od ovih lustera visine je preko pet metara, sa leopardskim ukrasima i rostrato crnim efektima – tehnika gde zrnasti kristalni cilindri reflektuju i prelamaju svetlost do dramatičnog efekta. Za izradu ovih umetničkih dela bilo je potrebno oko 20.000 komada, ispunivši atmosferu primamljivo toplim nijansama, idealno za veličanstveno, pozorišno iskustvo.

Za motiv sicilijanskih kolica, Barovier & Toso stvorili su dve vrste svjetlosnih instalacija, pune šarma sa zavodljivim i živahnim izlivima boja tipični za sicilijansku tradiciju, stalnu inspiraciju u kolekcijama Dolce & Gabbana. Za prvu instalaciju iskoristili su pet posebnih dijelova od kojih se svaka sastoji od šest lustera postavljenih na velike točkove u ručno obojenom drvetu.

Crvena, zelena, plava, karamel i ćilibar takođe su bili protagonisti druge instalacije, kaskade kristala sastavljene od 14 lustera kako bi stvorile intrigantan, dinamičan uzorak i upečatljiv trodimenzionalni efekat. Sa visinom od 7,5 metara, ova kreacija sadržala je čak 3000 staklenih cijevi kvadratnog poprečnog presjeka. Svaka suspenzija je formirana kućištem od raznobojnih vertikalnih dijelova, izbalansiranih tako da naglašavaju intenzitet svake boje u isto vrijeme. Konačni rezultat bio je izvanredan prikaz zasićenih boja, ovalnih oblika.

 

Konačno, Barovier & Toso su protumačili temu mediteranske plave boje, stvarajući deset grozdastih lustera sastavljeni od 2450 cevastih dijelova kvadratnog presjeka, sa završnom obradom rebraste strukture. Svi dijelovi uređeni su da izazovu intenzivno zasenjivanje – od blijedih do kobaltno plavih nijansa.