Impresivni park na vodi LITTLE ISLAND otvoren je Njujorku

Little Island, ostrvski park koji je Heatherwick Studio dizajnirao kao novu ikonu „Velike jabuke“, otvoren je u Njujorku.

Besplatni javni park prepun zelenila i krivudavih staza proteže se duž rijeke Hadson. Iako je projekat od 260 miliona dolara započeo pomalo kontroverzno, sada je to jedan od prvih parkova koji je otvoren u gradu od početka pandemije COVID-19.

 

Heatherwick Studio se udružio sa njujorškom pejzažnom firmom MNLA za izgradnju parka na vodi Little Island i zajedno su stvorili spokojan prostor za opuštanje i šetnje, predstave i kulturne događaje sa fantastičnim pogledom na grad.
Little Island otvoren je za posjetioce svakog dana od 6:00 do 01:00 i otvara se u pravo vrijeme kako bi se Njujorčani vratili u uobičajeni ritam života nakon više od godinu dana ograničenja i zatvaranja zbog pandemije.

 

Ekspresivnu strukturu ostrva podržava 280 betonskih stubova, koji se nalaze uz preostale drvene stubove na istorijskom pristaništu 54, koji su u velikoj mjeri očuvani. Ovo pristanište poznato je po tome što su se 18. aprila 1912. godine svi spašeni putnici Titanika iskrcali ovdje sa Karpatije. Polazeći od ovih ostataka, dizajneri su odlučili da podignu betonske stubove u obliku lala koji se uzdižu na različitim visinama između 4 i 19 metara iznad reke Hadson i čine osnovu parka. Oblik svake lale je jedinstven i svaka ima različitu nosivost da podrži projektovanu količinu zemlje, travnjaka, vode i drveća. S druge strane, Arup iz Njujorka djelovao je kao inženjerska firma koja je vodila strukturni razvoj dizajna parka, kao i dizajn podzemne i pozorišne infrastrukture parka.

 

 

Little Island je dom za preko 350 vrsta cvijeća, drveća i grmlja. Ostrvo ima amfiteatar za 687 mesta, centralni trg sa klupama, prodavnice brze hrane, udobnu pozornicu i travnjak. Na lokaciji je posađeno više od 66.000 lukovica biljaka i 114 stabala, od kojih će neka narasti do 18 metara visine.

Ukoliko planirate da posjetite Njujork u narednom periodu, ne propustite priliku da svratite do ovog nesvakidašnjeg parka.