Pampshades – lampe napravljene od pravog peciva

Pampshade je ručno rađena lampa od pravog hljeba, najnoviji projekat rasvjete japanske umjetnice Jukiko Morite predstavljen na ovogodišnjem sajmu enterijera Maison & Objet u Parizu.

Sastojci koje umjetnica koristi uključuju brašno, so, kvasac, LED sijalice i baterije, koje se oblažu slojem smole radi zaštite hljeba od propadanja, pa stoga nije jestiva.

Proces izrade lampe počinje pečenjem peciva na standardan način, zatim se unutrašnjost hljeba ošuplji I premaže smolom, pa se nakon toga ubaci LED sijalica.

Prototip Pampshadea napravila je još 2007. godine i od tada je umjesila 300 raznih varijanti ove lampe sve dok nije proizvela savršen Pampshade.

Nakon što je privukla pažnju na sedmici dizajna u Tokiju gdje je prvi put otkrila svoj dizajn, kolekciju je obogatila sa sedam novih oblika.

Cijena ove neobične lampe kreće se od 60 do 100 evra.

maison-objets-yukiko-morita-pamshade-bread-lamp-designboom-10 maison-objets-yukiko-morita-pamshade-bread-lamp-designboom-8 maison-objets-yukiko-morita-pamshade-bread-lamp-designboom-7 maison-objets-yukiko-morita-pamshade-bread-lamp-designboom-2 lampa