Lampa koja radi na zelenu biljku

Lampi predstavljenoj na Sedmici dizajna u Holandiji koju je izradila Ermi van Oers nije potrebna električna energija ili baterija da radi, nju naime pokreće zelena biljka.

U procesu fotosinteze, kada upija sunčevu svjetlost kako bi izbacila ugljene hidrate i ugljen dioksid, zelena biljka može proizvesti dovoljno energije za napajanje lampe – koja je u skladu s tim nazvana “The Living Light”.

Pošto se organska jedinjena oslobađaju u zemljište prilikom fotosinteze, bakterije generišu elektrone i protone. Ove čestice se koriste kao izvor energije za napajanje lampe. Što je biljka zdravija, to se više odvija fotosinteza – i više se energije generiše.

9778b72548c91d6b6e6f6d866894c5aeb6241931

Umjesto da uključuju lampu u električnu utičnicu, korisnici trebaju zaliti biljku jednom sedmično. U toku jednog dana može proizvesti energije koliko je potrebno za pola sata električnog naboja, iako može varirati u zavisnosti od stanja biljke.

“Iako ta energija nije dovoljna da stvori veliku količinu svjetlosti, tehnologija koja se koristi za ovu lampu mogla bi dovesti do dominacije u budućnosti, gdje će biljke biti izvor energije za cijele gradove umjesto električne mreže”, rekla je Van Oers za Dezeen.