Vodič za kupovinu: Kako izabrati lampu

kako kupiti lampu

Svi mi imamo bar po jednu lampu u kući, te je bitno znati da je glavni dio svake lampe njen abažur. Oblik, materijal i boja abažura određuju intenzitet svjetla u prostoru, ali i koji će njegov dio biti obasjan.

Prije nego što krenete u kupovinu lampe, najprije dobro sagledajte prostor u kojem ćete je postaviti i odlučite treba li ga osvijetliti cijelog ili samo diskretno.

Kupa

lampa s kupastim obodom

Kupasti abažur šireg je donjeg oboda, te i svjetlost usmjerava ka dolje. Idealan je za noćni stočić kraj kreveta u spavaćoj sobi pošto omogućava dovoljno svjetla za čitanje, dok je u isto vrijeme drugi dio sobe blago osvijetljen.

Pravougaonik

lampa

Lampa ovakvog oblika emituje širi snop svjetlosti i ispod lampe i iznad nje. Dobar je izbor ukoliko vam je u sobi potrebno više svjetla, a ako poželite da takvom lampom osvijetlite neki ćošak, odaberite abažur s većim donjim obodom od gornjeg.

Platno

lampa od platna

Pamučni ili svileni materijali uklapaju se u svaki prostor. Intenzitet svjetla koji propuštaju zavisi isključivo od njihove teksture i boje, što je već stvar vaših potreba i ukusa.

Staklo

staklena lampa

Jednobojno, providno staklo propušta jaku svjetlost, koja dobro osvjetljava čitav prostor, dok je pjeskareno idealno za intimniju atmosferu.

Ratan

lampa ratan

Kroz prepleteno pruće abažura od ratana prolama se toplo, nježno svjetlo. Ukoliko je zelene boje, savršeno se uklapa uz drvo i kožu.

Pehar

lampa za osvjetljenje

Svjetlost se odbija o donji zatvoreni dio abažura oblika pehara i usmjerava isključivo nagore. Jedna ovakva lampa biće vam dovoljna da jako osvijetli prostoriju, pa ako ne volite lustere ili plafonjere, idealno je rješenje.

Kugla

kugla lampa

Svjetlost se iz staklene kugle ravnomjerno emituje po prostoriji, pa ovakvu lampu možete da postavite bilo gdje. Naravno, intenzitet svjetla zavisiće i od boje stakla.

Boja

Žućkasta, bež i braonkasta nijansa abažura emituju svjetlo idealno za topliju, ušuškaniju atmosferu, te se preporučuju za intimnije prostorije, recimo za spavaću sobu.

kako izabrati lampu

Bijela staklena lampa stvara jasno, čisto svjetlo i biće vam sasvim dovoljna čak i ako imate naviku da radite do kasno u noć. Matirana varijanta bijelog stakla ili platneni abažur daje slično svjetlo, ali malo prigušenije.

Plava i zelena svrstavaju se u hladne boje i emituju isto takvo svjetlo – plavičasto i hladno. Ukoliko volite lampe u boji, a ipak želite malo topliji sjaj, odaberite plavu boju s primjesama crvene, kao što su pink i lila.

crvena lampa