“Pametna biljka” koja prepoznaje naše potrebe

U sve brojnijim bio shopovima postoji raznovrstan asortiman proizvoda koji se karakterišu ljekovitim i hranjivim sastojcima i koje bi trebalo konzumirati u cilju opšteg poboljšanja zdravlja.

 

Ako se nađete u nedoumici koji od tih proizvoda uzeti, neka to za početak bude jedna od takozvanih superhrana – chia sjemenke, acai ili goji bobice, ili pak maca prah o kojem više detalja možete saznati u daljem tekstu.

 

Zašto maca

 

Već hiljadama godina korijen biljke mace (izgovara se maka) koristi se zbog svojih ljekovitih i hranjivih svojstava. Zbog svih blagodati koje pruža čovjeku, svrstana je u kategoriju superhrana.

 

Maca je biljka porijeklom iz područja Anda, teritorija današnje Bolivije i Perua, a raste na visini između 2.400 i 4.400 metara. Prema legendi, Inke su davale svojim ratnicima prah korijena mace kako bi povećali njihovu snagu i izdržljivost.

 

Španci su macu donijeli u svoju domovinu, upoznavši tako i Evropu s ovom biljkom. Jedno vrijeme intenzivno se koristila na španskom kraljevskom dvoru, da bi znanje o njoj tokom godina nestalo.

 

Šezdesetih godina prošlog vijeka, peruanski, američki i njemački istraživači ponovo su svijetu otkrili ovu biljku. Danas je poznato da maca tajnu svog djelovanja krije u brojnim tvarima poput masnih kiselina, alkaloida, tanina, sterola i glukozinolata, koji su posebno odgovorni za uticaj na plodnost i libido.

 

Prirodni adaptogen

 

Naučnici macu svrstavaju među adaptogene – sredstva za bolje prilagođavanje organizma. Kao adaptogen, maca povećava fizičku izdržljivost i otpornost prema stresu, tjeskobi, traumi i iscrpljenosti. Redovno konzumiranje mace pogoduje imunološkom sistemu i povećava otpornost na fizičke i mentalne teškoće. Njena sposobnost prepoznavanja potreba svakog pojedinačnog organizma obezbijedila joj je nadimak “pametne biljke”.

 

Na primjer, ako vaš organizam proizvodi premalo određenog hormona, maca će podići njegovu proizvodnju. Suprotno, ako je određenog hormona previše, maca će usporiti njegovo stvaranje.

 

Korijen mace u sebi sadrži vitamine B1, B2, B12 i C, alkaloide, mikro i makro nutrijente, ugljikohidrate, bjelančevine, vlakna, masne kiseline, fruktozu, škrob, tanin, natrijum, kalijum, kalcijum, bakar, cink, željezo, mangan, silicijum i magnezijum. Malo je poznato da je maca bogatija kalcijumom od mlijeka.

 

Steroli, kalcijum i vitamin C iz mace pomažu u izgradnji mišićne mase i povećavaju fizičku izdržljivost. Zato je maca jedan od dodataka prehrani kojeg koriste mnogi vrhunski sportisti.

 

Pomaže kod menopauze i neplodnosti

 

Redovno unošenje praha korijena mace ženama donosi mnoge prednosti. Doktori ističu da maca pomaže u stvaranju i održavanju hormonske ravnoteže. Alternativna medicina preporučuju macu kod hormonskih poremećaja i problema s neplodnošću. Maca ublažava i simptome menopauze – promjene raspoloženja, valove vrućine, poremećaje spavanja i slično.

 

Pomaže i kod problema s menstruacijom – bolova i neugodnog osjećaja koje proživljavaju mnoge žene. Osim toga, maca pogoduje razvoju mišića i topljenju masnih naslaga.

 

Način upotrebe

 

Preporučena primjena maca praha je jedna do tri čajne kašičice dnevno. Preporučeno je piti ga sa vodom ili sokom (mrkva, jabuka, narandža, limun…) ili u kombinaciji sa smoothieima (na primjer banana + jabuka, mrkva + jabuka + narandža, mango + kokos…)

 

Maca se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, a osobe koje pate od visokog pritiska ili bolesti štitne žlijezde prije uzimanja mace bi trebalo da se posavjetuju sa svojim doktorom.