Superhrana: Dajte šansu avokadu

Avokado se smatra superhranom jer sadrži mnoštvo bjelančevina, prehrambenih vlakana, vitamina i minerala, koji unapređuju zdravlje ako se redovno konzumiraju. Kod nas se avokado može naći u nekim piljarnicama i dobro snabdjevenim marketima, ali se i dalje malo koristi, što zbog nepoznavanja namirnice, što zbog visoke cijene, koja može biti i do 10 KM po kilogramu.

 

Avokado prosječne veličine ima oko 300 g, što je sasvim dovoljno da ga uključite u pravljenje obroka za četvoro ljudi. Nutricionisti kažu da bi bilo idealno konzumirati avokado svaki dan, a idealan je za početak dohrane za bebe.

 

Avokado je kruškoliko tropsko voće iz Srednje Amerike i Meksika, koje se sastoji od mekanog zelenog ploda, velike košpe i grube opne koja izgledom podsjeća na kožu aligatora i zbog čega nosi svoj neobičan nadimak.

 

Čuvar srca

 

“Aligatorska kruška” je jedna od najkaloričnijih voćki na svijetu. U 100 grama ploda nalazi se čak 160 kalorija, ali riječ je o zdravim masnoćama – oleinskoj kiselini. Ove nezasićene masne kiseline smanjuju loš holesterol u krvi, te doprinose zdravlju srca.

 

Za snažniji organizam

 

Avokado sadrži 20 različitih vitamina i minerala koji unapređuju zdravlje pojedinaca. Sto grama ploda zadovoljava četvrtinu dnevnih potreba za vitaminom K, koji je potreban za sintezu bjelančevina koje učestvuju u zgrušnjavanju krvi.

 

Podstiče probavu i izoštrava vid

 

Avokado je dobar izvor prehrambenih vlakana koji pojačavaju volumen stolice i tako podstiče uravnoteženje probavnog sistema. Uz to sadrži moćni antioksidans lutein, kojeg su studije povezale sa dobrim vidom. Tačnije, lutein sprečava makularnu degeneraciju oka.

 

Dobra zamjena za meso

 

U sto grama avokada ima dva grama bjelančevina, zbog čega se ovo tropsko voće smatra dobrom alternativom za vegane, ali i ljude koji ne jedu meso ili ribu. Avokado se najčešće maže na tost, ili se od ovog voća rade sosovi kao što je guacamole. Evropski moreplovci su ga nekad koristili kao maslac.

 

Podmlađuje i proljepšava

Avokado je bogat izvor vitamina E, koji obnavlja ćelije, održava elastičnost kože, podmlađuje njenu strukturu, te čini kosu zdravijom. Ne samo da ga možete jesti, već i njime mazati lice i kosu. Ne čudi što je sastojak brojnih kozmetičkih preparata za uljepšavanje.

 

Kako prepoznati zreli avokado

 

Avokado je najbolje jesti kad je u potpunosti sazrio. S obzirom na debelu koru, to je ponekad teško shvatiti.

U otkrivanju zrelosti ploda poslužiće vam sljedeći trik: pokušajte oguliti malu peteljku na vrhu avokada. Ako se peteljka može lako ukloniti, a ispod nje se nalazi kora svijetlozelene boje, u ruci imate zreo plod.

 

Ako se peteljka ne može oguliti, plod još nije sazrio. Ali ako uspijete skinuti peteljku bez većih problema, a ispod nje nađete smeđu površinu kore, kupili ste plod koji je prezrio i više nije ukusan za konzumaciju.

 

Korištenje u kuhinji

 

Avokado nije potrebno termički obrađivati, dovoljno je da ga ogulite. Avokado raspolovite, izvadite košpu i prelijte ga agavinim sirupom. Možete ga napuniti kuskusom, rižom… Možete ga jednostavno rezati na kocke i dodavati salatama, supama…

 

Najveći broj ljudi ga miksa u blenderu, mada se može izgnječiti i viljuškom, i konzumira kao šejk, sos, namaz, prilog. Prema okusu dodajte limunov sok, maslinovo ulje, bijeli luk, so, biber i sve zajedno dobro promiješajte.