Zdravlje s okusom jagode i čokolade

Acai bobice su dugo bile nepoznate u svijetu jer rastu isključivo u Brazilu, na posebnim palmama u šumama Amazona. Mnogi za njih kažu da su superhrana puna fitohemikalija. Ove bobice imaju sposobnost da usporavaju rast ćelija leukemije jer sadrže visoku koncentraciju antioksidanasa.

Acai-BerryTestiranje na ljudima je pokazalo da kapsule s Acai bobicama poboljšavaju koncentraciju, varenje, seksualne funkcije i spavanje. Veoma je začuđujuće vidjeti da jedan plod može da ima toliko pozitivnog djelovanja na organizam. Ali kada se dobije potpuna lista sastojaka ovog supervoća, lako je vidjeti zašto. Acai bobice takođe sadrže željezo, vitamin B1, vitamin C, vitamin B3, proteine i kalcijum. Okus im je mješavina okusa jagode i čokolade.

Nakon branja bobice moraju biti zamrznute. Bitna činjenica je da se svi suplementi i dodaci prehrani prave od zamrznutih bobica. Ovi dijetetski proizvodi se onda često nabavljaju u obliku praha, soka ili kapsula.

Zdravstvene koristi

Plod ove biljke ima brojne koristi. Pomaže da se postigne zdrav san, detoksikuje tijelo, reguliše nivo šećera u krvi, održava nivo holesterola u normalnim granicama, poboljšava vid i održava pravilno funkcionisanje cijelog tijela. Što je možda još važnije, Acai bobice ne pokazuju nikakve štetne efekte niti nuspojave.

Protiv starenja

Prilikom proučavanja osobina i djelovanja antioksidanasa i raznih vrsta namirnica bogatih antioksidansima, došlo se do zaključka da Acai bobice imaju vrijednost iznad 1.000 na karakterističnoj skali, što je ubjedljivo najviša koncentracija od svih oblika prirodne hrane na svijetu. Antocijani su upravo ona vrsta antioksidanasa prisutnih u ovim bobičastim plodovima koja sprečava slobodne radikale na ćelijskom nivou da vrše svoja razarajuća djelovanja i štiti organizam od starenja, a kožu drži svježom i mlađom.

Regeneracija mišića

dairy free acai berry smoothie bowl2

Acai bobice sadrže visok nivo vitamina B, kao i aminokiselina. Visok sadržaj ovih supstanci pomaže da mišići budu zdravi, kao i da budu pravilno razvijeni. Zato se Acai bobice i te kako preporučuju onima koji su zainteresovani za mišićnu regeneraciju kod slučajeva hipertrofije. Acai je među najbogatijim biljkama koje sadrže aminokiseline potrebne čovjeku. Esencijalne aminokiseline su potrebne u velikim količinama u procesu oporavka mišića i posebno se preporučuju osobama koje se bave body buildingom.

Pojačivač imunog sistema

Uništavanjem štetnih entiteta u tijelu putem prirodnih antioksidanasa, Acai bobice pomažu da se organizam drži u odličnom stanju što se tiče imunog sistema i borbe protiv raznih bolesti. Slobodni radikali uništavaju ćelijske membrane naših bijelih krvnih zrnaca i imunoglobina, koji sa svoje strane imaju glavnu ulogu u borbi protiv bolesti. U prisustvu antocijana koji se dobija od Acai bobica krvne ćelije su oslobođene slobodnih radikala u većoj mjeri, što im omogućava da djeluju na optimalan način.

Prevencija bolesti srca

Plod Acai biljke sadrži mnogo esencijalnih masnih kiselina, kao što su omega 6, omega 3, omega 9 i fitosterol. Proučavanja su pokazala da su ovi sastojci ključni u prevenciji srčanih oboljenja i mogu da pomognu onima koji su već dijagnosticirani s nekom vrstom problema ovog tipa.

Pomoć prilikom probave

Fibrozna, vlaknasta priroda Acai bobica pomaže u varenju hrane u stomaku tako što omogućava oslobađanje od toksina, što omogućava da cjelokupan proces digestije hrane prođe u najboljem mogućem redu.

Pomoć u smanjenju tjelesne težine

Jednostavan razlog za efikasno djelovanje kod mršavljenja je taj što su Acai bobice vlaknaste strukture, što doprinosi osjećaju sitosti i čini da potreba za unosom hrane bude smanjena.