Krajnje je vrijeme da upoznate Chia sjemenke

Chia (čija) sjemenke mnogi nutricionisti smatraju čudesnom namirnicom, neki čak superhranom broj jedan u svijetu, jer sadrže dva puta više bjelančevina od svih drugih sjemenki i žitarica, pa su izvrstan izvor proteina.

Jedna Chia sjemenka sadrži sve esencijalne aminokiseline – osam puta više omege-3 od lososa, šest puta više kalcijuma od mlijeka, tri puta više željeza od špinata, petnaest puta više magnezijuma od brokule, šest puta više bjelančevina od graha, četiri puta više fosfora od neobranog mlijeka i dvaput više kalijuma od banane, a odličan su izvor vlakana.

Prehrambeni hit

Chia sjemenke regulišu probavu, smanjuju prejedanje, izvrsne su kod menstrualnih grčeva – bogate vitaminom A, D, K, E, te vitaminima B grupe osim vitaminom B12.

matcha-chia2

Chia sjemenke potiču iz Srednje i Južne Amerike, a danas se najviše prerađuju u Australiji, Meksiku, Boliviji, Gvatemali, Ekvadoru i Argentini. Većina sjemenki koje dolaze na naše tržište dolazi iz Perua, gdje su ih prerađivali još prije hiljadu godina, a kako rastu na nadmorskim visinama od 2.000 do 2.500 metara, povećava se i njihova hranidbena vrijednost zbog čega su i bogatije antioksidansima.

Za Asteke i Maje Chia sjemenke su bile glavni izvor biljne hrane zajedno s kukuruzom, grahom i amarantom još 3.500 godina prije naše ere. Od njih su proizvodili ulje, koristili ih kao osnovu za boje i ukrašavanje tijela, ali i u medicinske svrhe – za liječenje bolova u zglobovima i za podsticanje lučenja tekućine.

Reguliše šećer, sprečava ugruške

Bogatstvo omega-3 masnih kiselina važno je za djelovanje krvnog sistema, jer sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i sastojak su svih ćelijskih membrana na čijem se djelovanju temelje gotovo svi nervni i misaoni procesi, ali i sistem kretanja.

strawberrysalad3

Sjemenke Chia za sebe vežu vodu i udvostručuju se, a najvažnije je to što namočene sjemenke olakšavaju prolaz druge hrane kroz probavni sistem i pomažu održavanju ravnoteže elektrolita u našem organizmu te ćelije snabdijevaju dovoljnom količinom vode.

Konzumiranje Chia sjemenki podstiče i olakšava probavu, povećava apsorpciju hranjivih tvari u crijevima, a povezuje se i sa gubitkom viška kilograma jer podstiču razgradnju masti i daju dugotrajan osjećaj sitosti, a imaju i nizak glikemijski indeks.

Prednost pred lanom

U velikoj studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Torontu istraživali su dugoročni uticaj upotrebe Chia sjemenki kod oboljelih od šećerne bolesti. Rezultati su pokazali da pomažu u postizanju ravnoteže šećera u krvi, snižava krvni pritisak i smanjuje sklonost bolesnika infekcijama.

Pokazalo se da Chia djeluje preventivno i protiv malignih oboljenja, smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, sprečava visoki krvni pritisak, te olakšava menstrualne probleme i tegobe u menopauzi.

chia-pudding-pardait3-edited

Ove sićušne sjemenke, bijele ili tamnosmeđe do crne boje, imaju brojne prednosti pred drugim sjemenkama, posebno pred najjačim konkurentom lanom, koji se mora usitnjavati da bi dao optimalan učinak.

Naime, Chia u svakom obliku ima jednako visoku prehrambenu vrijednost i može se dugo čuvati, a da ne izgubi korisna svojstva. Prednost im je i to što zapravo imaju izuzetno blag okus, pa se mogu dodavati brojnim namirnicama, salatama, tostu, desertima, jogurtu, frapeima, te različitim tijestima, hljebu, kolačima i pecivima.

Mogu li pomoći u gubitku kilograma?

Ako mislite da ćete smršati konzumirajući ove sjemenke – griješite. Ali, znajte da Chia sjemenke utiču na smanjenje apetita i ubrzavaju rad metabolizma.
Preporučuje se kašičica Chia sjemenki na dan i ne više od toga, jer Chia sadrži dosta vlakna koja mogu preopteretiti sve one koji imaju osjetljiv želudac.

Kako konzumirati Chia sjemenke?

Chia sjemenke vrlo su blagog okusa, a najjednostavniji način je da sjemenke izblendate za neki smoothie, ili da ih stavite u neku vitaminsku, laganu salatu, a možete ih jesti i same. Trik je potopiti ih na 15 minuta u vodu, toliko da narastu do veličine koja je 10 puta veća od njihove uobičajene. Kao i sa zobenom kašom, što su sjemenke veće, prije će vaš želudac osloboditi hormone koji će vas “obavijestiti” da ste puni. Ove sjemenke kada se potope u kokosovo mlijeko i izblendaju s bademima i ananasom postaju jedna vrlo ukusna, a pritom zdrava poslastica.

6825011_orig