Goji – najzdravije bobice na svijetu

Goji bobica je jedna od najmoćnijih biljaka na svijetu. To je drvenasta grmolika biljka koja daje visokoenergetski plod bobičasto-čokoladnog okusa.

Raste na Himalajima, gdje se koristi već vijekovima, ne samo u kuhinji, nego i u medicini.

Nazivaju ih takođe “srećne bobice” ili “crveni dijamanti”. U Engleskoj su postale poznate od 18. vijeka, gdje su korištene u kuhinji i kao ukras. Početkom 21. vijeka njihova popularnost raste, kada rezultati medicinskih istraživanja potvrđuju njihov uticaj za zdravlje. Danas su najpoznatija superhrana u svijetu. One se nalaze na prvom mjestu američke ljestvice ORAC, koja mjeri antioksidacijska svojstva hrane. Što je položaj na ljestvici viši, tim hrana ima veću sposobnost uništavanja slobodnih radikala koji narušavaju zdravlje i ubrzavaju proces starenja.

Bogatstvo nutrijentima

Goji bobice su bogate antioksidansima, aminokiselinama i esencijalnim masnim kiselinama. Obiluju i zavidnim količinama mnogih drugih spojeva, zbog čega se ubrajaju u superhranu. Imaju izuzetno veliki nivo vitamina C, željeza i mnogih drugih nutrijenata.

Goji bobice sadrže 19 aminokiselina (od kojih je osam esencijalnih), 21 mineral u tragovima, uključujući i antikancerogeni germanijum, više proteina nego cjelovito zrno pšenice (13%), više C vitamina od narandže, kompleks B vitamina neophodnih za pretvaranje hrane u energiju, vitamin E (rijetko se nalazi u voću, uglavnom u sjemenkama i žitaricama), ciperon, koji koristi srcu i krvnom pritisku, a ublažava i ženske tegobe, solavetivon, snažan antigljivični i antibakterijski spoj, fizalin, aktivan spoj koji štiti od leukemije i hepatitisa B betain, koji se koristi da bi jetra proizvodila kolin, spoj koji smiruje nervozu, poboljšava memoriju i štiti od masne jetre.

Goji berry, Lycium barbarum and wooden spoon  / ??

Betain, takođe, smanjuje rizik od infarkta i štiti DNK kompletan spektar antioksidanasa karotenoida, uključujući i beta karoten (bolji izvor od mrkve) te zeaksantin (štiti oči). Ovo čini goji bobice najbogatijim izvorom beta karotena od svih poznatih namirnica, beta-sitosterol, antiupalni agens. Beta-sitosterol se takođe koristi za snižavanje holesterola, esencijalne masne kiseline, koje su potrebne za održavanje proizvodnje hormona, dobro funkcionisanje mozga i nervnog sistema.

Primjena

Da biste uživali u zdravstvenim dobrobitima goji bobica, potrebna vam je sasvim mala količina. Preporučena dnevna doza bobica je 10-30 g dnevno, međutim ne postoji gornja granica u konzumiranju goji bobica. Na primjer, u kineskoj medicini uobičajeno se primjenjuje doza od 150 g svježih bobica dnevno. Na tržištu su najrasprostranjenije u vidu sušenih bobica, u vidu soka ili nezaslađene pulpe.

dsc_0206

Uspijeva i kod nas

U nekoliko pokrajina Kine i područja u Tibetu ova biljka raste u prirodi kao samonikla, a taj dio se zove Goji pojas i tu je smatraju svetom biljkom. Godinama unazad ova biljka osvaja Ameriku i Evropu, tako da je sve češće ljudi uzgajaju i u našim krajevima. Najbolja lokacija za uspijevanje bilo bi tlo koje je osunčano cijeli dan, ali uspijeva i na lošijem suvom tlu i sjenovitim mjestima, ali s manjim prinosom.

Goji može narasti od jednog do tri metra. Daje rod od treće godine. Nisu potrebna posebna sredstva, a potrebno ju je zaštititi od gljivica koje se mogu pojaviti na listovima i plodovima. Vrhove treba zakidati tako da se biljka razvije u grm, a ne da ode u visinu. Ako se pusti da ode u visinu, prije rodi, ali je neotporna na vjetar. Goji lijepo izgleda i kao ukrasna biljka u vrtu. U toku jedne godine žbun može i da se utrostruči. Berba se vrši ručno, pazeći pri tome da se plodovi ne oštete, a mogu se konzumirati svježi ili sušeni na jakom suncu 48 sati.

goji-plante