Ova hrana je zdravija nego što mislite

Mnogi od nas, kad pomisle na nešto što vole jesti, već po navici to poistovjećuju sa nezdravom hranom.  Možda ćete se iznenaditi kad saznate da ono što nam se često zna naći na tanjiru ili u šoljici, uopšte nije toliko loše za nas.

Jaja

Smatraju se lošima jer:
Žumanjci su izvor holesterola, a s obzirom na to da nam se talog u arterijama najčešće sastoji od holesterola, te dvije činjenice je prilično lako povezati. Ali, ne postoji naučno istraživanje koje zapravo povezuje veću šansu za srčani napad i jaja.

Dobra su jer:
Veliki broj naučnih radova potvrdio je kako kolesterol u prehrani ima vrlo malo utjecaja na razinu kolesterola u krvi. Hrana koja sadrži velike količine zasićenih i onih vrsta nezasićenih masti koje nastaju kod industrijske prerade namirnica je zapravo pravi krivac za povećani holesterol u krvi.

Prema najnovijim informacijama, možete bez grižnje savjesti pojesti oko sedam jaja sedmično. Jaja su bogata fosforom i vitaminom D.

Kafa

Smatra se lošom jer:
Mnogi misle kako kafa nije zdravo piće, možda zbog pušača. Kafa je slučajno dobila negativnu reputaciju jer se smatra lošom navikom. Naravno, problem nije u kafi, već u šećeru i vrhnju koje u nju stavljamo. Takođe, ljudi koji imaju probleme s krvnim pritiskom trebali bi je izbjegavati zbog toga što pojačava rad srca i diže krvni pritisak.

Dobra je jer:
Čak ni šest šoljica dnevno ne povećava rizik od uobičajenih uzroka smrti. Naučnici preporučuju da se svi oni koji su se odrekli kafe u ime zdravog života, radije koncentrišu na to da prestanu pušiti, da povećaju fizičku aktivnost ili da jedu više žitarica.

Vino

Smatra se lošim jer:
Previše crnog vina diže krvni pritisak, te povećava šansu određenih vrsta raka, a antioksidans koji je u njemu nema pozitivne učinke ni na jedan od smrtonosnih problema kao što su tumori ili srčane bolesti.

Dobro je jer:
Veći broj istraživanja je povezao pozitivan učinak tamne čokolade, bobica i crnog vina sa smanjenjem upala, pa je to ipak neki oblik zaštite srca.

Avokado

Smatra se lošim jer:
Avokado ima 21 grama masnoće, pa ga mnogi stručnjaci za mršavljenje mrze jer ga je lako usporediti s hamburgerom (20 grama masnoće) ili sladoledom (17 grama masnoće). Naravno, postoji jedna ključna razlika – masnoća u avokadu je monozasićena.

Dobar je jer:
Nedavno obavljeno istraživanje ukazuje kako jedan avokado dnevno u sklopu normalne prehrane može smanjiti loš kolesterol (LDL). Štaviše, samo pola avokada za ručak smanjiće vam osjećaj gladi na tri do četiri sata.

Kikiriki

Smatra se lošim jer:
Kikiriki je bogat masnoćom, no još uvijek je bolji od prerađenih grickalica poput pereca. Nije loše zamijeniti prerađene ugljikohidrate (poput šećera i žitarica) s nezasićenim mastima ili proteinima poput kikirikija.

Dobri su jer:
Postoji dobra šansa da je kikiriki dobar za srce. Neka istraživanja ukazuju kako osobe koje jedu kikiriki više od dva puta sedmično imaju manju šansu oboljenja od srčanih bolesti.

Izvor – tportal.hr