Ovo jedinstveno odmaralište u Japanu dizajnirano je pomoću algoritma

Ovo odmaralište na Hokaidu u Japanu, ne liči nijednoj kolibi u šumi, koju smo ikada vidjeli. Laboratorija za istraživačku arhitekturu i dizajn LEAD, dizajnirala je YEZO odmaralište, kao arhitektonski eksperiment u gradnji i eko održivosti.

Projekat je definisan elegantno zakrivljenim krovom s drvenim donjim dijelom konstrukcijskih elemenata, koji vise na dimnjaku. Ovaj impresivan potez dizajna, više je od lijepog krova.

Studio LEAD je stvorio algoritam za definisanje oblika zgrade i dao prioritet izradi ili izgradnji projekta. Slijedeći ovaj algoritam, svaki pojedini element konstrukcije, koji definiše krovnu krivulju, može se konstruisati iz jednog kalupa.

Svaki komad je lijepljena laminirana ili GluLam drvena greda, koja se koristi pod različitim uglom ili se reže na različitoj dužini. To znači da je krivulja koja dolazi iz jednog kalupa jedina nepromjenjiva varijabla, između svake drvene grede. GluLam grede su korištene, jer povećavaju čvrstoću drveta korištenjem strukturnog ljepila za lijepljenje drveta i omogućavaju dizajnerima, da koriste manje drveta.

Slijedeći ovu logiku i minimalizujući ljudske odluke u dizajnu, studio LEAD je stvorio čistiji prostor savršen za uvažavanje prirodne riječi. „Vitki tektonski sistem u kombinaciji sa samo najvažnijim prostornim programom redefiniše moderno značenje istinskog luksuza: mjesto i vrijeme za tiho razmišljanje i privatno uživanje u okruženju definisanom drvetom, kamenom, vodom i svjetlošću, okruženo prirodnim ljepotama, koje se stalno mijenjaju”, poručuju iz LEAD studija.

Betonski dimnjak djeluje kao žarište unutrašnjeg prostora, dok stakleni zidovi izlaze u susret drvenom kišobranu. Unutrašnjost je izvedena toplom paletom boja, koja odgovara GluLam drvenim gredama. Ovo odmaralište u Japanu je namijenjeno svima onima, koji traže bijeg u prirodu i žele se diviti nevjerojatnoj arhitekturi, a odmaralište YEZO je možda savršeno mjesto za takve ljubitelje prirode.

(Izvor: mymodernmet.com)