Pletene korpe kao umjetnička kreacija na zidu

Prazni zidovi mogu predstavljati veliku dizajnersku dilemu, pogotovo ako se pokušavate držati novčanog budžeta, a jedno jeftino rješenje koje će uljepšati vaš dom sve je samo ne obično. Naime, riječ je o pletenim korpama, a kombinacije koje se sastoje od manjih korpi s grafičkim dizajnom na zid se kače u asimetričnom rasporedu.


Na pijacama, u prodavnicama kućnih potrepština, ali i u salonima namještaja moguće je pronaći pletene korpe u raznim oblicima, te ih kombinujte tako da stilski odgovaraju namještaju u vašem domu. Ovaj boho izgled zidova donosi prirodnu teksturu i zanimljiv uzorak – jednostavno grupišite slične predmete kako biste stvorili jednu veliku umjetničku kreaciju.

KAKO STVORITI ZID OD PLETENIH KORPI?

Da biste dom ukrasili i stvorili ugodnu i toplu atmosferu, potražite korpe sa zanimljivim tkanjem, neobičnim uzorcima ili bojama. Kupite nove korpe ili iskoristite one koje već imate u kući, a ne koristite ih. Odaberite asortiman veličina i tekstura (morska trava, ratan, uže) kako biste dobili dodatnu dimenziju prikaza.

Na zid prvo okačite najveću korpu ili onu s najzanimljivijim dizajnom i upotrijebite je kao centralnu tačku za aranžman koji ćete praviti. Korpe grupišite u asimetrični raspored, preklapajući neke rubove po želji.

Da biste korpe pričvrstili na zid, potražite otvor u tkanju na dnu korpe. Zatim kroz njega zabijte mali ekser. Ako ste zabrinuti da ćete oštetiti korpu zabijanjem eksera kroz nju, zavežite petlju uzice kroz gornji ćošak korpe i objesite petlju na ekser.

Alternativno ih možete pričvrstiti za zid postavljanjem ljepljivih traka za kačenje slika na dno svake korpe radi lako promjenjivog (i uklonjivog) aranžmana.

ČIŠĆENJE

Ovakav način ukrašavanja zidova sa sobom nosi i neizostavno pitanje – prašine koja će se sakupljati na korpama koje vise na zidu. Korpe možete s vremena na vrijeme skinuti i očistiti ih suvom četkom za farbanje, a možete upotrijebiti i dodatak sa vašeg usisivača na koji ćete navući najlonsku čarapu i tako usisati korpe.

Za dubinsko čišćenje možete čistom hladnom vodom navlažiti 100 odsto pamučnu tkaninu i laganim pokretima preći površinu korpe, a zatim je ostaviti da se osuši i vratiti na zid.