Ovako izgleda luksuz u Bocvani

Ukoliko je odlazak na safari nešto što ste oduvijek željeli, razmislite o odsjedanju u Sandibe Okavango, održivoj safari kolibi u Bocvani koja se može pohvaliti sa malom ekološkom oazom.

Nedavno otvorena safari koliba je projektovana od strane arhitekata Majkla Bojda i Nika Plumana, i ona se istovremeno uklapa u krajolik i izdvaja iz lokalne arhitektonske tipologije sa svojim zakrivljenim oblikom od drveta.

Upečatljiva i skulpturalna koliba sa 24 kreveta gleda na obale rijeke Sandibe, plovnom putu koji je bogat sa životinjskim vrstama u rasponu od žaba do nilskih konja.

Održiva koliba nalik mahuni je podignuta na štulama i duguje svoj oblik pangolinu, ugroženoj životinji koja je porijeklom iz Afrike. Arhitekte su obložile zakrivljenu fasadu sa prirodnom i lokalnom šindrom i tkanom mladicom u pokušaju da minimiziraju ekološki otisak zgrade. Zgrada je u potpunosti bez betona, a solarni paneli obezbjeđuju električnu energiju.

Zakrivljeni oblici se ponavljaju i u enterijeru kolibe takođe, sa 12 apartmana koji poprimaju izgled obješenih lastinih gnijezda i velikim drvenim lukovima koji dočaravaju karakter unutrašnjosti nalik katedralskom.

Solarna safari koliba se otvara prema rijeci kako bi se omogućila prirodna ventilacija i osvjetljenje, kao i pogledi na prirodu i stanište divljih životinja. Enterijer kolibe ima minimalistički dekor kako bi se zadržao fokus na pejzažu.

Izvor – contemporist.com/ gradjevinarstvo.rs