Jednostavni trikovi uz koje će svježe cvijeće trajati duže

U jeku je sezona cvjetanja najljepšeg cvijeća i šteta je ne oplemeniti dom ponekim šarenim buketićem. Kada imate lijep cvjetni aranžman želite i da što druže traje, a kako to postići pročitajte u nastavku.

 

Pri kupovini provjerite je li cvijeće koje kupujete svježe ili nije. Kod ruža, na primjer, to možete provjeriti tako što ćete lagano pritisnuti glavicu cvijeta gdje se latice spajaju. Taj dio mora biti čvrst, a ne mekan. Ako će proći dosta vremena prije nego ubacite svoje cvijeće u vazu, pobrinite se barem da je dno buketa obloženo navlaženim maramicama.

 

svjeze cvijece

Prije stavljanja u vazu uklonite suvišno lišće sa stabljika cvjetova u buketu. Tako će voda dužeostati čista i spriječićete truljenje. Iz istog razloga prilikom mijenjanja vode iz vaze obavezno izbacite listiće koji su otpali. Stabljike cvjetova podrežite oštrim nožem pod mlazom vode prije nego ih stavite u vazu. Time se onemogućava ulazak suvišnog vazduha u stabljiku i to bi trebalo čini pri svakom mijenjanju vode kako bi se cvjetovima omogućio nesmetani dotok vode.

 

Pošto cvijeće u vazi ne dobija hranjive tvari iz zemlje, potrebno ga je dohranjivati ručno. Osim kupovnim sredstvima to možete napraviti na nekoliko različitih načina. Mi vam predlažemo jednu od mješavine sastojaka koju možete staviti u vazu sa cvijećem:

 
2 kašičica jabukovog sirćeta
2 kašičice šećera
voda