Kako ukloniti najčešće fleke sa odjeće

Za uklanjanje fleka sa odjeće još uvijek ne postoji univerzalno sredstvo. Istina, postoje dobra hemijska sredstva protiv fleka, ali njihovo djelovanje može biti nedovoljno ili skinu i više nego što bi trebalo, pa tako pored fleke ode i boja sa tretiranog dijela odjeće.

Zato je dobro znati kako ukloniti fleke koje se često nađu na odjeći, poput fleka od pudera, kečapa, tragova znoja… kada nemate pri ruci neko dobro namjensko sredstvo, ali i ako ne želite koristiti previše hemijski sredstava u čišćenju.

Kafa i čaj

Prije nego što odjeću sa flekom od crne kafe ili čaja stavite na pranje, fleku natopite bijelim sirćetom.

Krv

Odjeću isflekanu krvlju ostavite dva sata u hladnoj vodi, zatim natopite razblaženim amonijakom (možete ga kupiti u apoteci i koristiti za čišćenje u kući) i vodom, zatim operite.

Puder

Fleku istrljajte sapunom i operite toplom vodom.

Crno vino

Fleku od crnog vina natopite kiselom vodom, potom solju i pustite da odstoji preko noći. Ako nemate pri ruci kisele vode, malo veća količina soli bi trebala dosta dobro uraditi posao.

vino

Tragovi znoja

Fleke od znoja možete ukloniti tako što ćete pomiješati jednaku količinu soka od limuna i vode, a u mješavinu dodajte i soli te istrljajte fleku.

Soja sos

Komad odjeće isperite hladnom vodom, zatim natopite amonijakom i ubacite u mašinu.

Kečap

Sa druge neisflekane strane natopite hladnom vodom, a fleku istrljajte bijelim sirćetom i operite.