Poplava im ne može ništa: Ove kuće plutaju na vodi

amfibijske kuce

Gradnja u zoni poplava zvuči kao izazivanje nevolje, ali to ne mora biti slučaj ako se koristite prave građevinske tehnike.

Osnovna strategija kako bi se izbjegao rastući nivo voda je gradnja kuća iznad nivoa poplava, ali postoje i kuće koje zapravo plutaju kada voda dođe do njih. Iako ova vrsta kuća toliko popularna, zbog sve češćih poplava širom svijeta nije tako rijetka pojava.

U nastavku pogledajte 6 amfibijskih kuća –  objekata koji plutaju u slučaju poplave.

1.Amfibijska kuća u Velikoj Britaniji

amfibijska kuca u velikoj britaniji

Baca Architects dizajnirali su dom otporan na poplave sa prekrasnim pogledom. Smješten na obali rijeke Temze u gradu Marlowu, ovaj luksuzni dom je prva amfibijska kuća u Velikoj Britaniji. Projektovana je da se tokom poplave izdigne van temelja i zatim pluta.

To je moguće zbog vlažnih dokova, koji su sastavljeni od potpornih zidova i ploče ispod kuće, pa kada dođe do poplave dokovi se pune vodom i kuća se izdiže u skladu sa tim. U cilju sprečavanja kuće da otplovi, četiri “delfina” – stalnih vertikalnih oslonaca je raspoređeno blizu bočnih zidova.

2. Kuća “Float”

kuca float

Ova kuća koja poseduje LEED sertifikat zbog malog uticaja na okoliš djelo je studija Morphosis za fondaciju Brada Pitta “Make it right” u New Orleansu. FLOAT kuća nudi rješenje za plavna područja širom svijeta. Sagrađena je na montažnom postolju od stiropora obloženog betonom i ojačanog staklenim vlaknima koji je dovoljno lagan da služi kao splav u slučaju poplave .

3. Kuće od bambusa

kuca od bambusa

Amfibijske kuće takođe mogu biti pristupačne, što dokazuje i primjer kompanije H&P Architects svojim dizajnom kuća od bambusa u jugoistočnoj Aziji. Izgrađene su od lokalnog  bambusa na platformama od recikliranih naftnih bačvi usidrenih u mjestu, koje im omogućavaju da ostanu na površini vode.

4. Amfibijske kuće u Holandiji

amfibijske kuce

Ne treba čuditi što je Holandija dom amfibijske arhitekture zbog njene niske nadmorske visine. Holandske kompanije Waterstudio i Dura Vermeer napravili su poznati primjer amfibijske gradnje u Maasbommelu, na području u blizini rijeke Maas. Iako su temelji kuća na dnu rijeke, projektovane su tako da se kuće zajedno sa temeljima u slučaju poplave podignu na gore i plutaju. Električni i kanalizacijski vodovi ostaju netaknuti zahvaljujući fleksibilnim cijevima.

5. Amfibijski kontejner

amfibijski kontejner

Kada su monsunske kiše izazvale velike poplave u Pakistanu 2010. godine, približno jedna petina ukupne površine zemlje bila je poplavljena, a 20 miliona ljudi ugroženo. U pokušaju da olakša situaciju, organizacija “Green Container International Aid” dizajnirala je amfibijski kontejner, sklonište napravljeno od transportnih kontejnera, paleta i unutrašnjih guma koje se mogu odvojiti od zemlje i plutati.

6. Kuća koja dobija “noge”

amfibijska kuca

Iako navedeni amfibijski primjeri kuća istražuju plovnost, studio Between Art and Technology (BAT)  imao je drugačiji pristup u projektovanju strukture otporne na poplave. Umjesto da voda podigne objekat gore, ova kuća koristi hidraulički sistem za podizanje koji je može podići 800 milimetara od tla. Kuća se može podignuti daljinskim upravljačem.

inhabitat.com