Ormar po mjeri djeteta

Organizovanje ormara je zahtjevan zadatak i kada postoji pregršt prostora i dovoljno elemenata za odlaganje odjeće i svih pratećih sitnica. Organizovanje ormara za djecu je poseban izazov, posebno ako želite djecu od malih nogu uključiti u proces samostalnog biranja i odlaganja odjeće i pospremanja prostora.

Slaganje po bojama

Prije učenja čitanja i pisanja djeca nauče razlikovati boje i upravo njih možete koristiti za razvrstavanje odjeće. Većini djece neće biti problem da zapamte da se čarape nalaze u zelenoj ladici, veš u plavoj, pidžame u smeđoj… Ovaj projekat radite sa djecom koristeći njihove omiljene boje, koje će u ovom slučaju imati i dekorativnu funkciju.

8b

 

Spustite ofingere

Imajući na umu sve dječje potrepštine, ormari u njihovim sobama su visoki i duboki. Dijete često ne može dohvatiti većinu stvari, što se zapravo rješava vrlo lako – spuštanjem polica i takozvanih oklagija na koje se postavljaju ofingeri. Na više police stavite sezonsku odjeću, koju trenutno ne nose ili one stvari koje ne želite da djeci budu nadohvat ruke. Omogućujući djeci da sama biraju i odlažu odjeću povećavate njihovu nezavisnost.

Anthology-Coleman-kid-closet

Improvizacija ormara

Ako u sobi imate predviđen prostor za ugradnju ormara, znajte da za odlaganje i organizaciju dječjih stvari nije neophodan ormar u standardnom obliku. Naime, ugradnjom ormara u nišu u zidu smanjujete korisni prostor, koji možete efikasnije iskoristiti postavljanjem praktičnih polica i zatvoriti ga zavjesom. Zavjesa u ovom slučaju djeci omogućava lakši pristup stvarima u ormaru, a vama mogućnost mijenjanja ormara kako dijete raste.

organizekidsclothes5

Odjeća kao ukras

Nema ništa ljepše od dječje odjeće, posebno one za bebe. Ako u sobi vašeg novorođenčeta kuburite s prostorom, izaberite najljepšu odjeću i nađite komadić prostora na zidu ili ispod police gdje ćete je okačiti i uživati u njoj.
Kada klinci porastu i počnete gomilati kostime njihovih omiljenih superjunaka, isto možete učiniti i sa njima. Na taj način ćete rasteretiti ormar i priuštiti im omiljeni dekor.

51bd989fdbd0cb1ea800238a._w.540_s.fit_

Kutije umjesto ladica

Kada nema dovoljno ladica, dobro dođu i kutije, pa nekad čak i bolje. Kutije mogu biti papirne, plastične, pletene, s poklopcem ili bez. Možete ih smjestiti u ormar, ispod ormara, kreveta, stola… U kutije možete odlagati obuću, čarape, šalove, kape…

Original_Brian-Patrick-Flynn-red-boys-bedroom-closet_s3x4.jpg.rend.hgtvcom.1280.1707

Podijeli i vladaj

Bez obzira na to što imate dovoljno prostora, dječji ormar nije lako održavati preglednim, posebno kada djeca sama uzimaju i ostavljaju odjeću nije realno očekivati da je uvijek slažu. Kako bi vam ladice bile preglednije, pregradite ih pomoću kartonskih pregrada ili manjih posuda. Pregrade će smanjiti raspoloživi prostor, ali dobićete na preglednosti i urednosti, te će vaša djeca uvijek bez problema naći komad odjeće koji žele.

4effd5960b604ae0971a063350df8856