Najbizarnija mjesta na kojima su izgrađeni aerodromi

Od tajne Oblasti 51 do piste gdje avioni padaju sa litice – na ovim najbizarnijim aerodromima na svijetu je sam put daleko interesantniji od destinacije.

Daily Mail navodi neke od najinteresantnijih aerodroma na svijetu, koji će svako putovanje učiniti uzbudljivim.

Najdramatičnija pista

Pista u selu Tsinga, Zapadna Nova Gvineja, otvorna je 2011. i vrlo brzo je postala prepoznatljiva kao jedna od najdramatičnijih pista na svijetu. Usku pistu koja je smještena na visini od 1981 metar s obje strane okružuju strme padine.

najdramaticnija-pista

Veoma tajna pista

Tajno ratno vazduhoplovstvo SAD u misterioznoj oblasti, poznatijoj kao “Oblast 51” ima aerodrom koji se zove “Domaći aerodrom”. Ova oblast je dio vojnog testiranja u Nevadi, a zbog njene udaljenostii slabe naseljenosti, to je mjesto gdje se razvijaju različiti tajni prototipi aviona i dronova i gdje se testiraju. Teoretičari zavjera misle da se na ovom mjestu čuvaju NLO (Nepoznati leteći objekti) koji su pali na zemlju.
area-51

Aerodrom na jedan mjesec u godini

Ruski kamp Barneo izgrađen je 40 kilometara od Sjevernog pola i traje samo mjesec dana u godini, a to je uvijek april. Kamp se koristi u naučne svrhe i sadrži čitav niz avanturističkog turizma u koji je uključeno sve, od umjetničkog klizanja do maratona. Aerodrom predstavljau dvije piste, ali iako su napravljene na ledu, mogu da izdrže težinu aviona sa 52 putnika.

barneo-aerodrom

Privatni aerodrom Džona Travolte

Džon Travolta toliko voli da leti da je izgradio dvije prilagođene piste za njegove privatne avione, na svom imanju u Floridi. Ima privatni kontrolni centar i prenoćišta za pilote, u slučaju da dolete kasno, a čeka ih jutarnji let. Travolta takođe honorarno pilotira za australijsku avio-kompaniju “Kantas”.

aerodrom-john-travolta

Ledena pista

Mnogim putnicima slijetanje i uzletanje predstavlja veliku brigu, a zamislite još da slijećete na pistu od leda? Ovo je privatna ledena pista koja se nalazi na jezeru Doris u Kanadi. Aerodrom je otvoren od januara do aprila i uglavnom radi zbog radnika u rudniku zlata na obližnjem Hop Baiju.

doris-aerodrom

Festival aerodrom u pustinji

Svakog avgusta, na hiljade ljudi dolazi u pustinju u Nevadi na festival “Burning Man”, i u te svrhe postoji gradski aerodrom “Crni kamen”. Aerodrom nema toranj i piloti komuniciraju preko zajedničke frekvencije kako bi podjelili informacije o bezbjednosti i kritične detalje slijetanja. Zvanična tačka aerodroma je na broju 88HB, iako svi njegovi tragovi nestaju u pjeskovitoj magli, dan nakon otvaranja festivala, pa je jako teško pronaći ga nekad.

aerodrom-pustinja-neveda

Propala pista

Francuzi su pokušali da izgrade pistu na “Dumon Durvilj” istraživačkoj stanici na Antarktiku prije više od dvije decenije. Međutim, odustali su kada je oblast bila ozbiljno uništena u oluji, i to samo nekoliko mjeseci prije nego što je izgrađena, a dio se potpuno sručio u vodu. Ipak, dio koji je ostao na kopnu se ponekad koristi za slijetanje.

propala-pista

Aerodromska pista na vrhu svijeta

Krajem 2014. godine otvoren je novi aerodrom na vrhu planina u gradu Heši u Kini. Desetine brda je sravnjeno kako bi se napravile piste na aerodromu, koji je izgrađen na skoro 6800 metara nadmorske visine.

aerodrom-hesi-kina

Pista gdje avioni padaju s litice

Uzletanje s Matekane prilagođenog aerodroma u Lesotu u Južnoj Africi je mučno iskustvo. Pista se nalazi na 2.286 metara visine na planinskom jarku i potrebni su čelični živci za slijetanje i poletanje. Ako avion ne uspije da dostige određenu brzinu za poletanje, mora da padne s litice prije nego što uzleti.

aerodrom-litica

 

b92