Kako da vaše kupatilo što duže ostane čisto

Kupatilo je jedna od prostorija koja uvijek mora biti besprijekorno čista. Međutim, to je istovremeno i prostorija koju je najteže očistiti i zadržati što duže takvom. Donosimo sedam savjeta kako da bez mnogo truda, brzo i jednostavno očistite kupatilo.

 

  • Spriječite nastajanje plijesni. Vodite računa da je kupatilo uvijek suho. Ako je potrebno, uvedite pravilo da osoba koja se zadnja tušira treba da prebriše kadu i pločice nakon što završi. Tih nekoliko dodatnih minuta smanjiće sate i sate posla koje biste imali kasnije. Takođe, držite prozore otvorenima kako biste spriječili nastanak kondenzacije. Nakon tuširanja, razvucite zavjese od tuša kako bi se što prije osušile.
  • Koristite tečni sapun. Tvrdi sapun zamijenite tečnim, jer ćete na taj način spriječiti nagomilavanje ljepljivih ostataka po kadi i lavabou.
  • Uvedite red u kupatilo. Ako u kupatilu imate ormariće, potrudite se da većinu stvari složite u njih. Isto vrijedi i za peškire. Što manje stvari stavite na veš mašinu, police ili zakačite na vrata, to će vaše kupatilo čistije i urednije izgledati.

  • Postavite rešetke za peškire. Peškiri će se mnogo brže sušiti, a kupatilo izgledati urednije, ako u njega postavite horizontalne šipke. U slučaju da nemate dovoljno prostora u kupatilu, nabavite vješalicu za peškire koje ćete prebaciti preko kupatilskih vrata.
  • Vlažne maramice za dezinfekciju. Ovaj proizvod uvijek držite na dohvat ruke tako da odmah možete očistiti ostatke od paste za zube, sapuna, vode, ali i drugih nečistoća. Na ovaj način prljavština se neće sušiti te će vam biti potrebno mnogo manje vremena da očistite kupatilo.
  • Maramice za sušilicu. Iskoristite ih da brzo i jednostavno uklonite smotuljke dlaka i prašine, bez da izvlačite usisivač ili pravite generalku u kupatilu.
  • Redovno održavajte zavjese u kupatilu. Nekoliko puta mjesečno na plastične zavjese nanesite univerzalno sredstvo za čišćenje koje u sebi sadrži izbjeljivač. Ovo je najefikasniji način da uklonite ostatke vode, sapuna i minerala te spriječite nastanak kamenca i plijesni na zavjesama.

 
Izvor – minimagazin.info