Novo lice Rijada

Vlada Saudijske Arabije objavila je planove za izgradnju 400 metara visokog nebodera u obliku kocke nazvanog Mukaab, kao dio svog plana za uređenje glavnog grada. Planirano je da se neboder gradi sjeverozapadno od centralnog Rijada, s tim što će se novo naselje naći u samom centru grada i predstavljaće “novo lice Rijada”.

Da budemo precizniji, cijelo stambeno naselje biće izgrađeno oko strukture koja, bar za sad, nosi naziv Mukaab, i koja će svakako biti jedna od najvećih izgrađenih zgrada na svijetu. Struktura će biti visoka 400 metara, što će je zvanično načiniti supervisokim neboderom i dugačka još po 400 metara sa svake strane. Samim tim, Mukaab kocka će postati najviša zgrada na svijetu.

Zgrada u obliku kocke biće ograđena fasadom od preklapajućih trouglastih formi zasnovanih na modernom Najdi arhitektonskom stilu. Sadržaće dva miliona kvadratnih metara prodavnica, kulturnih i turističkih atrakcija i imaće atrijumski prostor skoro pune visine koji će sadržati spiralni toranj. Neboder Mukaab čini dio šireg okruga Muraba koji je najavio saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, predsjednik novoformirane kompanije za razvoj Nove Murabe.

Širi kompleks će sadržati preko 100.000 stambenih jedinica i 9.000 hotelskih soba, uz više od 980.000 kvadratnih metara prodavnica i 1,4 miliona kvadratnih metara poslovnog prostora. Takođe će uključivati 80 zabavnih i kulturnih objekata, univerzitet tehnologije i dizajna, višenamensko pozorište i “ikonski” muzej.

Prema vladi Saudijske Arabije, predviđeno je da projekat bude završen do 2030. godine.To je jedan od nekoliko mega projekata koji se trenutno razvijaju u Saudijskoj Arabiji koji finansira fond za javna ulaganja kao dio plana Saudijska vizija 2030 za diversifikaciju privrede zemlje.