Nepozvani gosti: Kako zaštititi balkon od golubova

kako zastiti balkon od golubova

Ako živite u gradu i imate balkon velike su šanse da imate problem sa nepozvanim gostima – golubovima. Golubov izmet, pored toga što prlja i nagriza površine, može biti prenosilac brojnih bakterija i gljivica, koje predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi.

Evo nekoliko načina kako da spriječite da se vraćaju, a da budu bezbjedni i za vas i za ptice.

Kako da održavate balkon i da ih odbijete

Zvuči očigledno, ali nemojte nikada na balkonu držati ostatke hrane. Ako imate saksije sa cvijećem, nemojte da zalivati u tacnu oko koje se golubovi mogu okupiti, već direktno u zemlju. Ako imate kućne ljubimce, hranite ih unutra, piše 4zida.rs.

Eventualno možete mješavinu ljutih začin (čili, biber) posuti po rubovima balkona. Golubovi ne podnose ljutinu, a imaju dobro pamćenje pa će povezivati vaš balkon sa neprijatnim osjećajem ljutog, što bi trebalo da ih odbije na duže vremenske staze.

Ozbiljna, i rekli bismo drastična, mjera jeste da žicom ogradite mjesta na kojima se mogu gnijezditi, ili da ogradite balkon.

Kako sanirati štetu

Ako ipak pričine štetu na balkonu, pri uklanjanju obavezno navucite rukavice i stavite masku. Koristeći špartlu ili neki drugi alat, pažljivo sastružite. Nakon toga, upotrebite jako antibakterijsko sredstvo i dodatno izbjeljivač ako je potrebno.

Ponovite postupak nekoliko puta i isperite hladnom vodom.