U Mlijekoproduktu sve spremno za početak izvoza u EU

Nakon što je Stalni komitet za lanac ishrane i zdravlje životinja Evropske komisije odbacio prigovor Hrvatske i donio odluku da BiH može izvoziti mlijeko i mliječene proizvode u zemlje EU, “Mlijekoprodukt” izražava zadovoljstvo zbog ove odluke.

“Ova odluka dokaz je da proizvodimo kvalitetno mlijeko koje zadovoljava sve potrebne standarde za izvoz u EU. Nama je ova odluka veoma značajna, a nadamo se da će pozitivno uticati i na cjelokupnu mliječnu industriju u BiH”.

U Mlijekoproduktu sve je spremno za početak izvoza, a prve količine mlijeka trebalo bi da budu izvezene već do kraja mjeseca.

Prva zemlja u koju će Mlijekoprodukt izvoziti proizvode biće Hrvatska, a narudžbe će biti kreirane zajedno sa partnerom za tržište EU pa još ne možemo govoriti o konkretnim količinama. Prve količine biće izvezene do kraja tekućeg mjeseca.

“Zahvalni smo nadležnim institucijama za doprinos u rješavanju pitanja izvoza mlijeka. Nadamo se da u budućnosti neće biti novih prepreka koje bi mogle uticati na izvoz mlijeka na tržište EU”, saopštili su iz Mlijekoprodukta.